čtvrtek 19. září 2024

Vojáci NATO ničili nad Doupovem nepřátelské drony

Mezinárodní cvičení Tobruq Arrows 2024 prověřovalo schopnost vojáků z Česka, Lotyšska a Slovenska řešit složité terčové situace i střelbu v noci.

Slovenští vojáci cvičili s protiletadlovými systémy IGLA

Cvičení vojáků NATO má utužit mezinárodní spolupráci.
Zdroj: 91. skupina informačního boje, Ministerstvo obrany České republiky

  • Cvičení vojáků NATO má utužit mezinárodní spolupráci.
  • Zdroj: 91. skupina informačního boje, Ministerstvo obrany České republiky

Cvičení vojáků NATO je odehrávalo v Doupovských horách na Karlovarsku a jeho smyslem bylo mimo jiné i zdokonalování se v zachytávání a sestřelování nepřátelských dronů. „Podle taktického námětu cvičení byly protiletadlové jednotky rozmístěné ve třech palebných postaveních, reálně v prostoru tří střelnic, odkud vedly palbu na nepřátelská letadla, střely s plochou dráhou letu a bojové či průzkumné drony. Během cvičení jsme rovněž prověřili datový tok a systém velení a řízení od místa velení oddílu přes místa velení jednotek až po jednotlivé palebné prvky,“ uvedl Petr Řezníček, který střelby na Doupově řídil.

Vojáci z Česka a Lotyšska cvičili se zbraňovými systémy RBS-70 a RBS-70NG, jako terč využívali bezpilotní prostředek a rukáv, který jej táhl za sebou. Slovenští vojáci zbraňovými systémy IGLA stříleli na světlice. „Schopnost působit v noci jsme ověřili u systémů RBS-70, které k tomu potřebují speciální přídavné zařízení, i u systémů RBS-70NG, jejichž součástí je noční režim a žádné přídavné zařízení tak nepotřebují,“ sdělil Řezníček.

Vyvrcholením výcviku byly bojové střelby, které prověřovaly připravenost vojáků palby na cíl. Trénovali se i v přepravě družstev za pomoci vrtulníku. Cvičení se zúčastnily i posádky strojů W-3A Sokol a Mi-17 z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely. V neposlední řadě mělo toto cvičení přispět k prohloubení mezinárodní spolupráce.

Cvičení Tobruq Arrows v minulém roce

Autor: Michaela Dočkalová

Související

457492668_1035064185291232_77115575583928320_n
Domácí

Pavel: Soupeříme s autokraciemi, demokracie je hodná následování

Vladimir_Putin_(2022-09-20)
Zahraniční

Starmer se sejde s Bidenem. Putin proto varuje před útoky na ruské území

profimedia-0904630557
Zahraniční

Srbsko od NATO nevstoupí. Vicepremiér letěl z Putinem až do Vladivostoku

Zelenskyj
Zahraniční

Ukrajinci chtějí od EU i NATO. Průzkum ukázal jejich poválečnou vizi