pátek 27. září 2024

Vodáci si letos za splouvání Teplé Vltavy připlatí

Vodácká sezóna je sice ještě daleko, na velmi oblíbeném úseku Teplé Vltavy je už ale jasno: vodáci se musí připravit na omezení a zdražení.

vodáci-ilustrační foto

vodáci-ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • vodáci-ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Kvůli pokračující rekonstrukci Železného mostu u obce Pěkná bude splouvání zpoplatněného úseku Teplé Vltavy ze Soumarského mostu do Pěkné možné v květnu vždy o víkendech a svátcích. Od začátku června pak mohou na vodu zájemci vyrazit každý den až do konce října.

„Podmínky pro splouvání se nemění. Až sedm lodí s průvodcem v jedné hodně může splouvat tento úsek Vltavy v případě, že hladina Teplé Vltavy na Soumarském mostě je nad 50 centimetry. Pokud hladina přesáhne 61 centimetrů, může na vodu až 20 lodí, a to bez přítomnosti průvodce, připomíná podmínky pro splouvání mluvčí Správy Národního parku Jan Dvořák.

Pro letošní sezónu splouvání úseku Teplé Vltavy zdražilo. Nově vodáci registrovaní on-line zaplatí 600 korun za jednu loď, registrace na místě bude o stovku dražší. Omezení počtu lodí vzniklo hlavně kvůli ochraně kriticky ohroženého druhu perlorodky říční, která se v korytě řeky vyskytuje.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Správa národního parku Šumava

Související

raft
Domácí

Dva Češi zemřeli při nehodě na raftu v Alpách

zásah hasičů
Krimi

Pětici vodáků zachraňovali z rozvodněné řeky hasiči