čtvrtek 19. září 2024

Voda z Jeseníků dorazila na Olomoucko. Část Litovle je pod vodou

Kulminace na řadě řek se teprve očekává. V noci dorazila velká voda z Jeseníků na Olomoucko, kdy zaplavila ulice Litovle.

GXimWXyXUAAXeV_

Velká voda nyní nejvíce pustoší Olomoucko.
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

  • Velká voda nyní nejvíce pustoší Olomoucko.
  • Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Extrémní povodňová vlna dorazila z Jeseníků i do středních částí Olomouckého kraje. Nejvíce to odneslo desetitisícové město Litovel, jehož ulice zaplavila rozvodněná řeka Morava. Třetí stupeň povodňové aktivity platí celkem na 12 místech kraje. Oproti očekávání nedošlo k rozlití Bečvy v Přerově, kde voda ani při kulminaci toku nezasáhla žádné příjezdové komunikace.

Pozornost meteorologů se nyní stáčí také na Labe. To už v uplynulých dnech nadělalo škody zejména ve Špindlerově Mlýně, ale nyní stoupá hladina i na jiných místech. Třetí stupeň povodňové aktivity hlásí Hradec Králové a dalších sedm míst v kraji. S rozvodněným Labem mají problémy i v německých Drážďanech, kde se v nejbližších hodinách očekává vyhlášení třetího stupně povodňové aktivity, přičemž tok by měl kulminovat až v polovině týdne.

Déšť by měl dnes pomalu od severu Českou republiku opouštět. Přestože ještě během zítřka se objeví na některých místech, počasí pomalu znovu začne zásadně měnit svůj charakter. Od středy se totiž očekává návrat k vyšším, leckde i letním teplotám a slunečnímu svitu.

Autor: Jan Skala

Související

459240462_1109310280705364_1751493918635185741_n
Domácí

Vyhlaste nouzový stav, chce primátor Opavy. S volbami vám pomůžeme, tvrdí Fiala

GXvg-4EWgAA9177.jpg
Domácí

Děti odmontovaly šrouby povodňových zábran. Dospělý by za to skončil ve vězení

hero-root-cellar-gardenista
Domácí

Po povodních nepijte vodu ze studní, když uklízíte, nasaďte si roušku

GXngNk7XQAEOAX2
Domácí

Tři případy rabování. Za vykradení domu v krizovém režimu hrozí drakonické tresty