sobota 5. října 2024

Voda, kachna, bezďák: Plzeň má vyhlídku, ze které není nikam vidět

Starý pilíř u řeky Radbuzy se proměnil ve vyhlídku. Vyšla na 2,5 milionu korun a není z ní téměř nic vidět. Obyvatele Plzně novinka pořádně naštvala.

IMG_5330up.jpg

Vyhlídku otevřel starosta obvodu Lumír Achenbrenner.
Zdroj: MO Plzeň 2

  • Vyhlídku otevřel starosta obvodu Lumír Achenbrenner.
  • Zdroj: MO Plzeň 2

„Gratuluji k otevření předraženého nic s výhledem nikam. Jen tak dál,“ píše se v komentáři k facebookovému příspěvku místostarosty obvodu Slovany, který vyhlídku otevřel. „U vyhlídky bych předpokládala, že něco uvidím a tady voda, kachna, bezďák,“ míní jiný diskutující.

„Denně chodím pěšky místy, kde regulérně chybí kus chodníku. Nebo veřejný osvětlení. A na nic z toho prostředky nejsou. A pak člověk vidí tohle,“ komentuje další.

V diskuzi padla i otázka. „Kam až dohlédnu?“ „Na druhý břeh řeky,“ zní odpověď.

Nevyužívaný pilíř počmáraný graffiti vznikl v roce 1938 a měl být součástí železniční vlečky, k její výstavbě ale nikdy nedošlo.

„Pilíř se nachází poblíž stále více frekventované trasy kolařů, skejťáků i chodců a dlouhá léta dělá této lokalitě docela ostudu. Proto jsme se namísto jeho odstranění rozhodli využít jej a proměnit v trochu netradiční místo odpočinku,“ vysvětlil starosta Slovan Lumír Aschenbrenner.

Stavbu odstartovaly drobné stavební práce, jako kácení náletů v bezprostřední blízkosti pilíře a očištění jeho koruny. Přibyl chodníček k budoucímu schodišti, hromosvody i kamenné rovnaniny v patě pilíře. Současně se vyráběla v dílně kovová konstrukce vyhlídky.

„Po očištění kamenného povrchu od nevzhledných grafit se v polovině května osadilo schodiště a do konce měsíce byla hotová celá stavba,“ popsala místostarostka obvodu Eva Trůková.

Návštěvníci cyklostezky podél Radbuzy se podle vedení městského obvodu nyní mohou kochat stejným pohledem, jaký by nabízela lávka umístěná podél železniční vlečky, kdyby se vystavěla.

Související

fencl52
Domácí

Západočeská univerzita nabízí budovu ředitelství Škodovky. Chce za ní 175 milionů

Křižíkova ulici v Plzni na Roudné.
Domácí

Plzeň rozšiřuje placené parkování na Roudné a v Petrohradě

459412504_10161087483079219_6345409652675667534_n
Domácí

Pardubice i Plzeň pojedou po staru. Jen ti Piráti už u toho budou chybět

solární energie
Domácí Zelená energie

Plzeň vsadí na městské fotovoltaické elektrárny