čtvrtek 19. září 2024

Vlků je v Česku čím dál více. Ministerstvo má plán pro problematické jedince

Vlk obecný se vrací do české přírody. Někdy však může způsobit problémy, tyto případy řeší plán Ministerstva životního prostředí.

vlk

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Vlk obecný patří do české přírody a v posledních letech jeho populace na našem území roste. V některých ohledech může způsobovat problémy a to především chovatelům hospodářských zvířat. „Jako vrcholný predátor pomáhá například k regulaci přemnožené spárkaté zvěře, která poškozuje lesy a působí škody zemědělcům. Do české přírody tak navrací rovnováhu. Je ale nutné, abychom byli připraveni i na případy, kdy někteří vlci mohou představovat riziko,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).

Ministerstvo životního prostředí s Ministerstvem zemědělství vytvořili Pohotovostní plán, který specifikuje kritéria pro posouzení chování konkrétního vlka na škále od přirozeného po problematické, a především stanovuje další postup. „Vlk patří mezi zvláště chráněné druhy živočichů v ČR i EU, proto jsou v Pohotovostním plánu popsány nezbytné administrativní kroky, které je třeba přijmout, aby bylo možné situace při výskytu problematických jedinců operativně řešit,“ vysvětlil Hladík.

Zatím však problematická situace nenastala, postup Ministerstev je předběžný. „Případní problematičtí vlci budou loveni ve veřejném zájmu, aby se předešlo případným kritickým situacím, které by mohli tito jedinci způsobit. V Plánu je jasně definována spolupráce obou resortů na nalezení efektivního řešení a připravenost na případ, že problematická situace skutečně nastane,“ sdělil ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Aktuálně se na území České republiky vyskytuje osmnáct teritorií vlčích smeček a několik dalších teritorií je obsazeno jednotlivými jedinci či páry a to především v pohraničních oblastech.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: MZP

Související

2018-06-23-21-41-58
Domácí

Vlků v Krkonoších přibývá. Už se pohybují po celém národním parku

vlk obecný
Domácí Fauna

Třináctý srpen připomíná ochranu vlků

vlci Tábor
Domácí Fauna

Vlky z nelegálního chovu přijala Zoo Tábor

Vlci
Domácí

Lidé prodávají vlky, vydávají je za vlčáky. Hrozí jim pokuta až 1,5 milionu korun