úterý 2. července 2024

Vlci v Andalusii oficiálně vyhynuli. Může za to vláda a pytláci

Pro španělskou Andalusii byli vždy tradičním zvířetem, řeč je o vlcích, kteří se po tamních horských pásmech proháněli po staletí. Problémy s farmáři je ale stály existenci. Vláda prý selhala, zvířata měla už dávno přidat na seznam ohrožených druhů.

vlk

Vlk obecný
Zdroj: Pixnio

  • Vlk obecný
  • Zdroj: Pixnio

Ještě v polovině 19. století bylo ve Španělsku na devět tisíc vlků. Do 70. let následujícího století už jich kvůli plošnému vybíjení zbylo jen pár stovek. V Andalusii, která byla pro vlky typická, už dnes není ani jeden. Zvíře tak bylo oficiálně prohlášeno za vyhynulé. „Ostudná ztráta vlků v Andalusii přímo souvisí s nedostatkem politické vůle ze strany regionální vlády přijmout ochranná opatření. Je nepochopitelné, že navzdory situaci, která sahá desítky let do minulosti, nebyl vlk uveden jako druh ohrožený vyhynutím a neexistuje žádný plán obnovy," řekl Luis Suárez, koordinátor ochrany Světového fondu na ochranu přírody ve Španělsku. Doplnil přitom, že vláda byla roky paralyzována strachem z konfrontace s loveckou lobby a chovateli dobytka a omezila se tak pouze na sledování vlčí populace.

Ještě v roce 2010 se odhadovalo, že v regionu bylo šest až osm vlčích smeček o 56 jedincích, většinou v pohoří Sierra Morena. I když byli vlci za oficiálně vyhynulé prohlášeni až teď, důkazy o jejich výskytu v oblasti nejsou už od roku 2013. Podle odborníků za to kromě pytláctví a nezákonného lovu může i ztráta přirozeného prostředí. "Nyní je zodpovědností dát se do práce, abychom zaručili co nejrychlejší návrat tohoto druhu do jižních hor. Už není čas na výmluvy," doplnil Suárez.

Autor: Nikola Velkoborská
Zdroj: The Guardian

Související

Španělé slaví postup do čtvrtfinále.
Fotbal EURO 2024

Španělé proti Gruzii potvrdili dominanci

Slováci po zápase s Rumunskem
Fotbal EURO 2024

Slovensko jde na Anglii, Gruzie zkusí přehrát Španělsko

Šatovník šarlatový
Zahraniční Fauna

Havajským ptákům hrozí vyhynutí. Zachránit je mohou modifikovaní komáři

profimedia-0884364586.jpg
Fotbal EURO 2024

Smrtící poslední střela a slzy Modriče a spol. Italové poslali Chorvaty domů