Vlaky v Německu stojí. Stávka železničářů se dotkne i České republiky

Vlaky z Berlína či Mnichova do Prahy nevyrazí. Německé železniční odbory vstoupily do zatím největší stávky kvůli nízkým mzdám a pracovní době.

425_062_Castrop_Rauxel_Hbf

Vlaky Deutsche Bahn se zastavily.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vlaky Deutsche Bahn se zastavily.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Němečtí strojvedoucí opět vstoupili do stávky, tentokrát šestidenní. Jejich odborová organizace GDL totiž po dopravcích, zejména pak po korporátu Deutsche Bahn, požaduje snížení pracovní doby ze 40 na 35 hodin týdně, navýšení mzdy o 555 eur, to je v přepočtu asi 13 800 korun, a jednorázovou kompenzaci 3 000 eur, tedy asi 75 tisíc korun, kvůli vysoké inflaci. Deutsche Bahn tyto nároky odmítají s tím, že by se zvýšily náklady na mzdy o 50 procent, což je neúnosné. Nově však schválili jednorázovou kompenzaci inflace pro jednotlivé zaměstnance ve výši 2 850 eur, tedy přes 70 tisíc korun.

Současná už čtvrtá stávka železničních odborářů je svým rozsahem zatím největší. Mluvčí Deutsche Bahn Achim Strauss už oznámil, že společnost bude pracovat podle nouzových jízdních řádů. Zmínil také závažné hospodářské důsledky, které s sebou stávka nese, protože kromě osobní dopravy má obrovský dopad také na nákladní dopravu DB Cargo, která zajišťuje celoevropskou síť včetně dopravy napojené na mořské přístavy.

Dopady bude mít stávka německých strojvůdců také na dopravu v České republice. Nepojedou vlaky z Prahy do Berlína a Mnichova ani spoje z Chebu do Marktredwitzu. Dopravu mezi Domažlicemi a Regensburgem bude zajišťovat autobusová doprava.

Autor: Jan Skala

Související

15728820551_815d740534_b
Zahraniční

Kampaň je bez Scholze. Braniborské SPD hrozí, že půjde po 34 letech od moci

35247813152_4801bf72bd_b
Zahraniční

Německo se radikalizuje. Po úspěchu pravicové AfD posilují také komunisté

elektromobil
Ekonomika Elektromobily

Elektrifikace firemních aut v EU zaostává. Nejvíce v Německu a Francii

profimedia-0906336166
Zahraniční

Budoucnost Schengenu je v ohrožení kvůli migraci