neděle 29. září 2024

Vlaky mají nový jízdní řád

Na změny se musí připravit cestující na železnici. V neděli 11. prosince 2022 začne platit nový jízdní řád Českých drah. Národní dopravce láká na velké množství spojů, kratší jízdní doby a nové spoje vyjedou i do zahraničí.

Vlak RegioShark

Vlak RegioShark.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vlak RegioShark.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Nový jízdní řád 2023 bude podle Českých drah ve znamení postupného návratu ke kratším cestovním časům na koridorech, kde končí modernizace. „Nejlepší zprávu mám pro zákazníky, kteří cestují mezi Prahou a Jihočeským krajem. Díky otevření dvou přeložek na 4. koridoru se tam podstatně zkracují jízdní doby. Vlak tam už nebude ‚Popelkou‘ ale skutečným řešením dopravy na jednání, do práce nebo za zábavou,“ řekl Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah.

Například Spoje EuroCity a InterCity zvládnou trasu Praha – České Budějovice za 1 hodinu 40 minut a z Prahy do Tábora za 59 minut. Ukončení několika rozsáhlých výluk na koridoru z Prahy do České Třebové a dále do Brna bude znamenat rychlejší cestování také na Moravu.

Významná změna v jízdních řádech pak přijde 1. července 2023, kdy budou přesměrovány vlaky Railjet Vindobona a EuroCity Metropolitan / Hungaria z Vysočiny na koridor přes Pardubice. Cestovní čas z Brna do Prahy se oproti první polovině roku 2023 zkrátí o 25 minut na 2 hodiny a 33 minut. Podrobné informace o cestování v každém kraji najdou cestující na webu Českých drah.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: České dráhy

Související

nocni_vlak
Domácí

První vlaky na trati z Prahy do Ostravy vyjedou v sobotu

Vlak RegioShark
Domácí

České dráhy vyjdou vstříc cestujícím, kteří ruší výlety kvůli počasí

Vysokorychlostní výhybka od DT – Výhybkárna a strojírna
Domácí

Prostějovská firma vyvinula výhybku pro vysokorychlostní železnici

Vizualizace zastávky na Letišti Václava Havla
Domácí

První PPP projekt železnice láká investory