sobota 27. července 2024

Vlakové spojení mezi Kolínem a Prahou se zlepší

Na trati mezi Kolínem a Prahou budou jezdit vlaky RegioPanter. Cestující se dočkají také vylepšeného jízdního řádu.

železnice

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Od prosince budou jednotky RegioPanter nasazeny na spěšné vlaky a bude zaveden nový koncept jízdních řádů. Cílem těchto změn je zvýšení komfortu, zrychlení a zlepšení dostupnosti center Prahy a Kolína pro obyvatele vzdálenějších měst a obcí Středočeského kraje.

V rámci pásmového jízdního řádu jsou osobní vlaky provozovány pouze ve vnitřním aglomeračním pásmu, v tomto případě mezi Prahou a Poříčany. Pásmové spěšné vlaky jsou naopak provozovány ve vnitřním i vnějším aglomeračním pásmu, přičemž zastávky a stanice vnitřního pásma jsou, až na výjimky, projížděny. V našem případě je to Český Brod. Mezi Poříčany, Kolínem a přesahem do Kutné Hory pak pásmové spěšné vlaky přebírají zastávkovou obsluhu. A právě na tyto spěšné vlaky nasadíme nové a komfortně vybavené RegioPantery,“ uvádí radní pro oblast veřejné dopravy Petr Borecký.

Změny mají zrychlit spojení Prahy s obcemi na východ od Poříčan a uvolnit kapacitu na linkách S1. „Ve výsledku se interval spěšných vlaků zkrátí z hodiny na půl hodiny, což umožní efektivnější využití tratí,“ dodává Borecký.

Další úpravy čekají cestující na trase z Prahy do Kolína přes Nymburk a Lysou nad Labem. V tomto případě se plánuje zavést čtvrthodinový takt ve špičkách pracovních dnů mezi Prahou a Lysou. „Zkrácení jízdní doby o patnáct až třicet minut a uvolnění kapacity na linkách S2 a S22 jsou hlavním cílem těchto úprav,“ říká Borecký. Navrhované změny jsou v současnosti představeny obcím a následně budou podrobeny posouzení Správou železnic.

Autor: Šimon Mitro

Související

vlak čd
Domácí

Výstavba vysokorychlostní trati mezi Brnem a Přerovem začne příští rok, říká Kupka

Deutsche Bahn
Ekonomika

Německý dopravce Deutsche Bahn propustí tisíce zaměstnanců

Vizualizace nové podoby Jihlavského nádraží
Domácí

Za dva roky se Jihlavané dočkají moderního nádraží

profimedia-0889217601
Domácí

Praha vyhlašuje boj špatně parkujícím řidičům. Zdraží odtah na dvojnásobek