sobota 28. září 2024

Vládu převezme La Niňa. Počasí by se mělo vrátit k chladnějšímu rázu

Počasí by se mělo uklidnit a to už v druhé polovině letošního roku. S největší pravděpodobností totiž nastoupí jev La Niňa.

pexels-photo-434551

Jev La Niňa by mohl zchladit horké vody světového oceánu.
Zdroj: Pexels

  • Jev La Niňa by mohl zchladit horké vody světového oceánu.
  • Zdroj: Pexels

Poté, co loni i na začátku letošního roku padaly teplotní rekordy, které způsobil klimatický jev El Niňo, by se v následujících měsících měla situace uklidnit a extrémní výkyvy ustálit. Alespoň tak to vyplývá ze zprávy Světové meteorologické organizace WMO, která už na druhou polovinu roku neočekává razantní lámání rekordů a předpovídá návrat spíše k chladnějšímu rázu počasí. Skončit by měly i extrémní výkyvy v podobě veder a následných přívalových dešťů, které od loňska sužovaly řadu zemí světa.

Americký Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA) předpovídá výskyt jevu La Niňa v druhé polovině letošního roku na 90 procent. Projevit by se to mělo zejména v tropických oblastech, kde by mohl opět ochladit mořské vody na běžnou teplotu. Vysoké hodnoty byly také za větším výskytem silných bouří v pobřežních oblastech.

Avšak ani působení La Niňa nezvrátí globální oteplování planety, protože to je způsobené zejména vysokými emisemi skleníkových plynů.

Autor: Jan Skala

Související

sucho
Zahraniční Klimatické změny

Spirála změn klimatu, požárů a znečištění ohrožuje zdraví a ekosystémy

povodně
Zahraniční Počasí

Meteorologové předpovídají příchod jevu La Niña

Maledivy
Zahraniční

Klimatické změny ohrožují budoucnost tichomořských ostrovů

sunset-1906999_1280
Zahraniční

El Niňo končí. Zima letos může přijít dřív a může být tužší než loni