pondělí 16. září 2024

Vládní prázdniny skončily. ODS bude obhajovat výpověď bez udání důvodu

Ö nové podobě zákoníku práce začne vláda jednat na svém prvním zasedání pro takzvaných vládních prázdninách. Očekává se ostrý střet mezi koaličními partnery, ODS a lidovci.

Zasedání_vlády_ČR_30._ledna_2013_02

Vláda se chystá na projednání zákoníku práce. Očekává se tvrdá bitva o některá témata.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Vláda se chystá na projednání zákoníku práce. Očekává se tvrdá bitva o některá témata.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Vláda se poprvé schází k zasedání po takzvaných vládních prázdninách a hned má na stole třaskavé téma. Očekává se totiž střet mezi lidovci, kteří ovládají ministerstvo práce a sociálních věcí a nejsilnější koaliční strany ODS ohledně flexibilní reformy zákoníku práce, kam ODS chce za každou cenu protlačit výpověď bez udání důvodu, což lidovci kategoricky odmítají. ODS v tomto případě argumentuje rigidním nastaveným současných norem.

Podle odborových organizací předkládaná novela značně oslabí pozici zaměstnance vůči zaměstnavateli. V návrhu je totiž prodloužení zkušební doby ze tří na čtyři měsíce, u vedoucích pracovníků na osm. Vláda rovněž bude usilovat o zkorigování termínu, do kdy bude muset zaměstnavatel držet místo rodičům na rodičovské dovolené. Nově to budou pouze dva roky. Změny nastanou i ve výpovědních lhůtách, které se nebudou počítat od začátku dalšího měsíce, ale ode dne podání výpovědí.

Podle opozice je nový zákoník nastavený tak, aby vláda mohla provádět před koncem volebního období čistky ve státní správě. To však ODS odmítá a argumentuje tím, že současné nastavení norem zaměstnavatelé obcházejí, když se nechtěných zaměstnanců zbavují pod záminkou reorganizace.

Autor: Jan Skala

Související

ePortál ČSSZ
Domácí Digitalizace

Dávky pro zdravotně postižené se sjednotí pod ČSSZ

Boeing_Virginia_Headquarters
Ekonomika

Zaměstnanci Boeingu jdou do stávky. Odmítli nabízené navýšení mezd

458530180_1059457352206109_3694395715732105269_n
Domácí

Předvolební průzkum: Dominance ANO pokračuje, SPD nabírá na síle

profimedia-0802198784
Domácí Digitalizace

Ministerstvo práce nedokončilo IT projekty ani po deseti letech, uvádí NKÚ