pátek 17. května 2024

Vládě chybí 50 miliard na důchody

Na výplatu důchodů bude ve státním rozpočtu v příštím roce scházet 50 miliard korun. Z návrhu rozpočtu to zjistila Česká televize.

profimedia-0196590843

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Z návrhu státního rozpočtu pro příští rok Česká televize zjistila, že na důchody bude vládě chybět 50 miliard korun. Od ledna dostane více než 2,8 milionu důchodců přidáno 360 korun, čímž průměrná penze v Česku vzroste na 20 700 korun.

Navzdory vyššímu růstu platů a mezd, držícímu se dobrého trendu nízké nezaměstnanosti a nárůstu pracujících lidí z Ukrajiny, i v příštím roce očekáváme, že deficit bude takto vysoký, bude třeba někde na úrovni padesáti miliard korun. To je dáno i demografickým vývojem a tím, že nám do důchodu začínají odcházet populačně silné ročníky,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) pro ČT.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) očekává, že deficit státního rozpočtu bude nižší než v roce 2023 a že postupnými legislativními změnami se systém přiblíží rovnováze v průběhu následujících let. Ministři považují rozdíl téměř 50 miliard korun mezi příjmy a výdaji za problém a trvají na prosazení důchodové reformy. Bez ní by po roce 2030 začaly schodky opět rychle růst, což by mohlo přivodit deficit až 350 miliard korun ročně.

Autor: Šimon Mitro

Související

Ministerstvo financí
Ekonomika

V dubnu činil schodek rozpočtu 153 miliard

newspaper_read_man_pensioners_paper_news_messages_lack_of_understanding-1014986
Domácí

Důchodci dostanou od ledna přidáno více než letos. Předvolební tah, tvrdí opozice

profimedia-0863774307
Ekonomika

Ministerstvo financí zlepšilo odhad ekonomického růstu

czech-money
Ekonomika

Česko nemá jen dluhy. Zahraniční pohledávky ale vymáhá velmi těžko