pátek 19. dubna 2024

Vláda v polovině května ukáže, jak plánuje zkrotit veřejné finance

Petr Fiala oznámil, že v polovině května představí návrh, jak se vláda chce vyrovnat s nárůstem schodku veřejných financí a také představí podobu důchodové reformy.

Petr Fiala

Petr Fiala.
Zdroj: Facebook Petr Fiala

  • Petr Fiala.
  • Zdroj: Facebook Petr Fiala

V polovině května by se občané měli dozvědět, jak vláda bude postupovat při snižování schodku veřejných financí. Ke změnám by mělo dojít na výdajové i příjmové straně. Do médií před časem utekla zpráva o navrhovaných změnách DPH, které však jsou pouze návrhem, který může mít ve finále zcela jinou podobu. Mezi další úniky patří zrušení státní podpory stavebního spoření, zrušení školkovného či snižování počtu úředníků.

Kromě konsolidačního balíčku, který by měl zkrotit schodek veřejných financí o 70 miliard korun, což se rovná jednomu procentu českého HDP, by měl být představen i návrh důchodové reformy. Ta je podle prezidenta Petra Pavla promyšlená. „Ta reforma je promyšlená a v dlouhodobém horizontu může vést ke stabilizaci důchodového systému, i když stále počítám s tím, že důchodový účet bude deficitní,“ sdělil médiím Pavel po schůzce s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL). Žádné bližší informace o důchodové reformě zatím známy nejsou.

Autor: Šimon Mitro

Související

Petr Fiala
Zahraniční

Ukrajina munici dostane do prázdnin, tvrdí Fiala. Pád ale nyní čeká další město

LGBTQ
Domácí LGBTQ

Senátoři posvětili svazek homosexuálních párů. Vůbec o něm ale nediskutovali

277807549_2367987480009638_4988280574350283903_n
Domácí

ANO zůstává osamocené. Nad budoucími koalicemi visí velké otazníky

GLPkITdWMAE2i2P
Zahraniční

Fiala ocenil dceru Milady Horákové. Dnes bude mluvit o důležitosti pomoci Ukrajině