pátek 4. října 2024

Vláda slevila z důchodové reformy. Je to pořád málo, zní z opozice

Kdy se půjde do důchodu. Marian Jurečka nyní navrhuje 67 let, Andrej Babiš slibuje, že za rok sníží tuto hranici na 65 let.

Marian Jurečka

Marian Jurečka.
Zdroj: X @MJureka

  • Marian Jurečka.
  • Zdroj: X @MJureka

Původní návrh, který začala přes projednávat Poslanecká sněmovna, hovořil o tom, že by dnešní třicátníci chodili do penze až po sedmdesátce. To však už nyní neplatí, protože kabinet Petra Fialy (ODS) se přiklonil k návrhu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL), aby se strop odchodu do důchodu, který nyní stanoven na 65 let, zvedl o dva roky. Celé projednávání v parlamentu, které dnes svými obstrukcemi zablokovali zejména poslanci za opoziční hnutí ANO, tak začne od znova.

Ovšem ani Jurečkův návrh opozici příliš neuspokojil. Andrej Babiš při dnešním dlouhotrvající projevu uvedl, že pokud se jeho vláda příští rok, po parlamentních volbách, vrátí k moci, znovu bude platit strop 65 let.

Ještě více se nová norma nelíbí druhé opoziční straně SPD. Ta jim pojmenovala Z práce do rakve. Předseda hnutí Tomio Okamura neslyší ani na Jurečkův návrh a trvá na zachování 65 let. Vyšší výdaje posledních let podle něho nezpůsobily výplaty důchodů ale nezvládnutá inflace.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0915901071
Domácí

Jurečka půjde proti Výbornému. Chce obhájit post šéfa lidovců

profimedia-0877370611
Domácí

Důchodová reforma je stále ve větru. Poslanci ji neschválili ani druhý den

Marek Výborný
Domácí

Situace u lidovců se začíná vyjasňovat. Předsedou by mohl být Výborný

profimedia-0914655750
Domácí

Poslanci se hádají o důchody. „Žádná vláda nebyla tak neschopná,“ soptí Babiš