pondělí 16. září 2024

Vláda schválila klíčovou smlouvu pro rozvoj modulárních reaktorů

Vláda udělala další krok k zajištění energetické budoucnosti, když schválila bezpečnostní smlouvu pro výstavbu modulárních jaderných reaktorů.

jaderná elektrárna

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels / Markus Distelrath

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels / Markus Distelrath

Vláda schválila bezpečnostní smlouvu, která zabezpečí státní zájmy při výstavbě modulárních reaktorů (SMR) v zemi. Tento dokument, dle nízkouhlíkového zákona, je klíčovým krokem před samotným výběrem dodavatele a zajišťuje, že nové projekty budou splňovat přísné bezpečnostní standardy.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela zdůraznil, že se Česko nezaměřuje pouze na výstavbu nových bloků v Dukovanech, ale i na rozvoj malých a středních reaktorů. Tyto reaktory mohou nejen doplnit velké jaderné bloky, ale také nahradit stárnoucí uhelné elektrárny a poskytnout nejen elektřinu, ale i teplo. Program výstavby SMR také představuje příležitost pro českou ekonomiku, včetně výrobních a dodavatelských možností.

Smlouva se společností ČEZ zaručuje, že státní bezpečnostní zájmy budou chráněny obdobně jako u velkých jaderných projektů. Investoři budou povinni poskytovat státu informace o výběru dodavatele a splnit bezpečnostní požadavky.

ČEZ plánuje první modulární reaktor poblíž Temelína, který má být postaven ještě před spuštěním nových velkých bloků do roku 2040. Firma rovněž zkoumá další lokality pro druhý a třetí SMR, včetně Dětmarovic a Tušimic. Modulární reaktory se vyrábějí sériově, což umožňuje jejich efektivní umístění a využití na místech současných uhelných elektráren.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXngNk1WAAAGYLY
Domácí

Lidé se ptali, kde je armáda. Vláda ji teď posílá do nejpostiženějších regionů

456240077_923050749851817_7118335423527011841_n
Domácí

Policisté protestovat nebudou. Rakušan je uchlácholil slibem o růstu platů

Brtnice_view_from_castle_gardens_in_Brtnice,_Jihlava_District
Domácí

Stát se zasadil o obchvat Brtnice. Bude jím proudit těžká doprava do Dukovan

50096406166_b179855408_b
Domácí

Začíná boj o rozpočet. Pokud ho Piráti nepodpoří, nemají ve vládě co dělat