Vláda prodloužila stav nebezpečí kvůli povodním

Vláda na žádost hejtmanů prodloužila stav nebezpečí v obcích postižených záplavami. V Olomouckém kraji potrvá do 12. listopadu, v Moravskoslezském kraji do 13. listopadu.

profimedia-0917630090

Ilustrační foto.
Zdroj: Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Profimedia

Vláda ve čtvrtek rozhodla o prodloužení stavu nebezpečí v obcích Olomouckého a Moravskoslezského kraje kvůli záplavám. Olomoucké obce budou v mimořádném režimu do 12. listopadu, Moravskoslezské až do 13. listopadu. Podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) je kabinet připraven stav nebezpečí prodloužit, pokud to bude potřeba.

Ministr pro místní rozvoj Petr Kulhánek (STAN) oznámil, že vláda vyčlení miliardu korun na pronájmy kontejnerových a modulárních staveb pro postižené obce. Program zaměřený na nouzové ubytování a zajištění výuky ve školách by měl být spuštěn v listopadu.

Vyhlášený stav nebezpečí umožňuje snadnější organizaci pomoci, například nasazení vojáků a hasičů. Zjednodušuje také procesy pro opravy poškozené infrastruktury, zejména v oblasti elektřiny, plynu a vody. Stav nebezpečí, vyhlášený původně do 14. října, byl nyní prodloužen na žádost obou krajů.

Povodně způsobily miliardové škody, včetně zničení budov a dopravní infrastruktury. Vláda rovněž prodloužila termín pro žádosti o pomoc ze státních hmotných rezerv, a to do 31. března příštího roku. Správa státních rezerv dosud poskytla materiální pomoc za více než 422 milionů korun.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0911078138
Domácí

Bělica žádá o prodloužení působení armády po záplavách

supermarket_shopping_food_market_goods_meat-1128191
Ekonomika

Zdražuje maso i mléčné výrobky. Kvůli zeleným předpisům, tvrdí potravináři

plastic_bottle_plastic_recycling_garbage_environmental_protection_bottles_disposal_circuit-824392
Domácí

Vláda schválila zlom v zálohách obalů. Za PET lahev bude záloha čtyři koruny

zaplavené pole
Domácí

Povodně těžce zasáhly zemědělce. Škody dosahují desítek milionů