pondělí 7. října 2024

Vláda poskytne obcím dvě miliardy na obnovu po povodních

Ministr životního prostředí Petr Hladík oznámil finanční podporu ve výši dvou miliard korun na obnovu vodohospodářské infrastruktury, která byla poničena zářijovými povodněmi.

profimedia-0917628989

Obec Holčovice po povondích (6. 10. 2024)
Zdroj: Profimedia

  • Obec Holčovice po povondích (6. 10. 2024)
  • Zdroj: Profimedia

Vláda poskytne dvě miliardy korun obcím postiženým zářijovými povodněmi na obnovu poničené vodohospodářské infrastruktury. Oznámil to ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) s tím, že prostředky budou rozdělovány od 9. října prostřednictvím Státního fondu životního prostředí.

Povodně způsobily rozsáhlé škody zejména v Olomouckém a Moravskoslezském kraji a na Liberecku. Došlo k poškození čistíren, čerpacích stanic a vodovodů, což obce donutilo provizorně zajišťovat dodávky pitné vody. Hladík zdůraznil, že obnova infrastruktury je nutná pro návrat lidí k běžnému životu a omezení dopadů na životní prostředí.

Peníze půjdou na opravu poškozených čistíren, kanalizací a vodovodů, ale i na dočasná řešení pro dodávky vody a odvod odpadních vod. Jednou z nejvíce postižených oblastí je Ostrava, kde byly povodněmi silně poškozeny čističky a čerpací stanice. Náměstek primátora Aleš Boháč uvedl, že rychlá pomoc je klíčová a město se intenzivně zaměřuje na obnovu ústřední čistírny odpadních vod.

Podle ředitele společnosti Ostravské vodárny a kanalizace Petra Konečného již probíhají rozsáhlé opravy, včetně obnovy zaplaveného vybavení. Cílem je co nejrychleji zajistit bezpečné dodávky vody a fungování čistíren v postižených oblastech. Dotace budou dostupné pro obce od 9. října a příjem žádostí potrvá do 31. března. V případě potřeby je vláda připravena finanční podporu navýšit.

Autor: Šimon Mitro

Související

Zleva prezident AutoSAP Martin Jahn, ministr dopravy Martin Kupka a premiér Petr Fiala.
Domácí Auta

Česko volá po úpravě emisních cílů

profimedia-0907907130
Domácí Počasí

Povodně v Jeseníku přepsaly historii. Za den napadlo 386 milimetrů srážek

GZD65jZWAAAYtkX
Zahraniční

V Bosně povodně zabíjely. Teď se voda začíná rozlévat po celém Balkánu

profimedia-0813395837
Domácí

Slavnostní výlov Rožmberka letos nebude. Zrušily jej záříjové povodně