čtvrtek 4. července 2024

Vláda chce schválit korespondenční volbu. Svolala mimořádnou schůzi

Opozice napadá korespondenční volbu pro Čechy v zahraničí. Vláda chce zákon schválit na mimořádné schůzi.

profimedia-0877371241

Ilustrační foto.
Zdroj: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: LADISLAV KŘIVAN / MAFRA / Profimedia

Vláda svolala na dnešek mimořádnou schůzi Sněmovny k projednávání zavedení korespondenční volby pro české občany žijící v zahraničí. Vládní strany svolaly mimořádnou schůzi, aby omezily obstrukce opozice, ale očekává se, že celý proces projednání předlohy potrvá několik dnů.

Šéf opozičního hnutí ANO, Andrej Babiš, na schůzi ostře kritizoval premiéra Petra Fialu, označil ho za „patologického lháře“ a tvrdil, že „se zbláznil“.). Důvodem bylo Fialovo vyjádření ohledně výsledků voleb do Evropského parlamentu, kdy premiér tvrdil, že opozice neposílila, protože vládní pětikoalice získala devět mandátů a opozice v podobě hnutí ANO a SPD osm mandátů.

Návrh korespondenční volby by měl být platný pro prezidentské, sněmovní a evropské volby. Vláda chce, aby Češi v zahraničí mohli volit korespondenčně už v parlamentních volbách v příštím roce. Opoziční hnutí SPD a ANO kritizují návrh a žádají jeho zamítnutí nebo alespoň odložení účinnosti. Obávají se možného dvojího hlasování a narušení důvěryhodnosti voleb. Koaliční představitelé naopak tvrdí, že korespondenční volba zlepší dostupnost práva volit pro Čechy v zahraničí.

Poslanci budou projednávat korespondenční volbu pravděpodobně i v následujících dnech, protože zákony mohou schvalovat pouze o středách a pátcích mezi 9. a 14. hodinou. Očekává se pokračování jednání až do pátku a možná i do následujícího týdne.

Autor: Šimon Mitro

Související

447770615_1005836100901568_5864787940451142408_n
Domácí

Další průzkum favorizuje ANO. Situace kolem pětiprocentní hranice je nejistá

profimedia-0885480193
Zahraniční

Írán vybírá nového prezidenta. Lidé se rozhodují mezi tradicí a reformami

Petr Fiala
Domácí

Vláda vyčlenila peníze na ukrajinskou munici. Fiala prozradil konečnou částku

Petr Pavel
Domácí

Sněmovna navrhne kandidáty na vyznamenání. Budou mezi nimi i Mašíni