pondělí 16. září 2024

Vítkovické slévárny ztrácí zájemce. Hledají nového kupce

Vítkovické slévárny, které jsou od loňského listopadu v úpadku, čelí novým problémům. Firma Calves Group, která se měla stát novým vlastníkem, nesložila včas zálohu, a proto slévárny odstoupily od smlouvy.

profimedia-0822438237

Divize Slévárna válců ve Vítkovické slévárně
Zdroj: Profimedia

  • Divize Slévárna válců ve Vítkovické slévárně
  • Zdroj: Profimedia

Ostravské Vítkovické slévárny, které jsou od loňského listopadu v úpadku, ukončily jednání s firmou Calves Group, jež se měla stát jejich novým majitelem. Calves Group nesložila zálohu ve stanoveném termínu ani po opakovaných upozorněních, což vedlo k odstoupení od smlouvy. Slévárny nyní aktualizují reorganizační plán a jednají s dalším potenciálním kupcem.

Soud v Ostravě bude 5. září projednávat finální reorganizační plán včetně dodatku, který firmě předložila. Tento plán zahrnuje také nové návrhy, jak uspokojit věřitele, jejichž pohledávky přesahují 874 milionů korun. Vítkovické slévárny, které se potýkají s důsledky války na Ukrajině a rostoucími cenami energií, ukončily ztrátovou výrobu divize odlitků a propustily 63 zaměstnanců. Naopak výroba válců pokračuje, podnik stále zaměstnává 180 lidí.

Vedení sléváren nyní jedná s novým zájemcem, zahraniční firmou, která by mohla získat divizi válců, pokud splní podmínky reorganizačního plánu. Firma zdůrazňuje, že i po úpravách plánu by mělo uspokojení věřitelů být vyšší než v případě konkurzu. Zároveň bylo úspěšně dokončeno rozprodeje majetku uzavřené divize odlitků, což přineslo uspokojivé výsledky a umožnilo firmě zachovat výrobu i obchodní vztahy.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXhaJpVXsAA0Za4
Domácí

Bude pršet ještě zítra. Meteorologové rozšířili výstrahu o západní Čechy

profimedia-0907539596
Domácí

Brno evakuuje nemocnici. Obrovské problémy hlásí Ostrava i Špindlerův Mlýn

zámek
Krimi

Vnuk připravil prarodiče o stotisíc korun

Orel východní v Zoo Ostrava
Ostatní Fauna

Ostravská zoo chová největšího orla na světě