pondělí 16. září 2024

Vítězství SPD. Ústavní soud se odmítl zabývat chirurgy z dovozu

Z procesních důvodů zamítl Ústavní soud stížnost na kampaň SPD, Trikolory a PRO2022. Chirurgové z dovozu či kouřící romské děti z očí veřejnosti zmizet nemusí.

VAN453ae4e7dd_SPD_kampa

Chirurgy z dovozu se Ústavní soud nabývat nehodlá.
Zdroj: SPD

  • Chirurgy z dovozu se Ústavní soud nabývat nehodlá.
  • Zdroj: SPD

Ústavní soud shodil ze stolu stížnost středočeské advokátky Pavly Krejčí na kampaň politického hnutí SPD, konkrétně na plakát s fotkou muže tmavé pleti, který drží zakrvácený nůž, doprovázenou sloganem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší ‚chirurgové‘ z dovozu“. Nezabýval se však podstatou stížnosti, oznámil totiž, že důvody zamítnutí žádosti jsou procesní. Kampaň hnutí, která jej spojuje s dalšími politickými subjekty, Trikolorou a PRO2022 právníka Jindřicha Rajchla a směřuje ke krajským a senátním volbám, tak může pokračovat.

Předmětem kritiky nebyl pouze plakát s chirurgy z dovozu, ale i další motiv, který SPD využívá. Na něm je romské dítě s cigaretou v ústech a sloganem „Říkají, ať chodíme do školy, ale naši to maj na háku“. Ústavní soud stěžovatelce doporučil, aby nejprve využila kasační stížnost.

Advokátka není jediná, komu se kampaň SPD nelíbí. Trestní oznámení kvůli ní podala romská organizace Romea, které se nelíbí plakát s dítětem a cigaretou. Proti chirurgům z dovozu se zase ohradil bývalý europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil, který tvrdí, že kampaň podněcuje rasovou nenávist. Předseda hnutí Tomio Okamura naopak řekl, že hodlá ještě přitvrdit.

Autor: Jan Skala

Související

GXW3fjMXUAA83Mj
Domácí

Zruší povodně volby? Opavský primátor žádá jejich odklad, vláda je proti

profimedia-0749385025
Domácí Krajské volby

Osobně lze žádat o voličský průkaz do 18. září. Písemně jen do dneška

458530180_1059457352206109_3694395715732105269_n
Domácí

Předvolební průzkum: Dominance ANO pokračuje, SPD nabírá na síle

Olaf Scholz
Zahraniční

Německou vládu blokují Zelení. Polsko navíc kritizuje hraniční kontroly