čtvrtek 19. září 2024

Vinen! Expremiér Nečas a jeho žena dostali další podmínky

Někdejší předseda vlády a první muž ODS nemůže vyjít z problémů. Dnes si u pražského soudu vyslechl další podmíněný trest.

Nečas

Bývalý premiér Petr Nečas s odvoláním neuspěl.
Zdroj: Twitter

  • Bývalý premiér Petr Nečas s odvoláním neuspěl.
  • Zdroj: Twitter

Další podmíněný trest z kauzy, která před deseti lety stála Petra Nečase křeslo předsedy vlády, si vyslechl bývalý šéf ODS a expremiér u pražského soudu. Tentokrát šlo o zajištění politických trafik pro bývalé poslance ODS a někdejší umožnění odhlasování daňového balíčku. Přestože ve většině kauz, které odstartovala policejní razie na Úřadě vlády v červnu 2013, hrála hlavní roli Nečasova současná manželka, zde byl hlavou právě někdejší expremiér. Jemu proto soud uložil dvou a půl letou podmínku s podmíněným odkladem na čtyři roky. Jana Nečasová si vyslechla podmíněný trest o půl roku nižší, avšak doplněný desetiletým zákazem činnosti ve státní správě. Oba manželé musí navíc celkem zaplatit pokutu ve výši 1,3 milionu korun.

Poslední obžalovaný, někdejší náměstek ministra zemědělství Roman Boček, který se kauzy trafik rovněž zúčastnil, dostal dvouletou podmínku s odkladem na dva roky.

Soud obžalované uznal vinnými z toho, že chtěli po někdejších poslancích ODS Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi, aby se vzdali svého poslaneckého mandátu a tím umožnili schválení daňového balíčku. Poté se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu.

Autor: Jan Skala

Související

GK5QHjCW4AAM_X6
Zahraniční

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

EPP_Congress_Rotterdam_-_Day_1_(52112671488)
Domácí

Problémy KDU-ČSL trvají, strana spadla pod dvě procenta. Volby by vyhrálo ANO