středa 23. října 2024

Vinen! Bývalý šéf plzeňské zdravotní pojišťovny kryl fiktivní lékařské výkony

Zahraniční dovolené, luxusní byt v Plzni, obálky se statisíci, to dostával bývalé ředitel plzeňské pobočky zdravotní pojišťovny. Teď se z mnohamilionového podvodu zpovídá před soudem.

211

Plzeňský chirurg a šéf plzeňské pobočky vytáhli z pojišťovny ministerstva vnitra desítky milionů
Zdroj: Firmy.cz

  • Plzeňský chirurg a šéf plzeňské pobočky vytáhli z pojišťovny ministerstva vnitra desítky milionů
  • Zdroj: Firmy.cz

Podvod za více než padesát milionů, to je trestná činnost, za kterou plzeňský krajský soud uznal vinným bývalého šéfa pobočky Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Josefa Cibulku. Ten si odsuzující verdikt už vyslechl, na trest, který mu za to bude vyměřen, si bude muset počkat do zítra. Případ se táhne už několik let, čtení verdiktu tak soudu zabere celé dva dny. Spis Cibulkovi klade za vinu, že kryl fiktivní lékařské výkony soukromého chirurga z Plzeňska Zbyška Urbana, které vykazoval v letech 2005 až 2012. Sám Urban se za své praktiky dostal před soud už v roce 2016, kdy si vyslechl trest v podobě sedmi let vězení.

Tehdy při výsleších označil jako spolupachatele právě Cibulku. Ten měl Urbanovi předávat osobní údajně pojištěnců, za což mu lékař měl dávat měsíčně obálky se sto tisíci, později dokonce dvěma sty tisíc korunami, zařídit luxusní plzeňský byt a platit za něho zahraniční dovolené a útraty v restauracích.

Cibulka byl v dané věci odsouzen už v roce 2021 k pětiletému trestu, ovšem vrchní soud verdikt zrušil a případ vrátil zpět do Plzně. Stíhání Zbyška Urbana bylo zastaveno už v roce 2019, kdy lékař zemřel.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0924577469
Zahraniční

Průlom v korupčním skandálu. Peruánský exprezident dostal 20 let vězení

Praha,_Magistrát,_Karel_Březina
Krimi

Exministr Zemanovy vlády čachroval s dotacemi. Jde na tři roky do vězení

GaLq_CHWkAA8bBw
Zahraniční

Další pokus o vypořádání se s migrací selhal. Římský soud bere běžence zpět

GaFk6J6XMAAnK0A
Krimi

Vietnamská magnátka dostala doživotí. Šibenici však stejně neunikne