V šetření s potravinami pomůžou prostá pravidla, kterými se řídí všichni kvalitní kuchaři u nás i ve světě.
Zásadním pravidlem je: Co se první koupí, to se první sní. Nejméně v lednici vydrží maso a ryby. Maso se kazí mnohem rychleji, pokud zůstane na kosti, proto by se od ní mělo okamžitě odříznout, očistit a skladovat při teplotách do pěti stupňů Celsia. Rybu kuchaři zasypou ledem, aby měla teplotu maximálně dva stupně. Nevyvržené ryby zasmrádnou rychleji než vykuchané.
Ovoce a zelenina by se měly ukládat zvlášť. Ovoce rozložte, aby se co nejméně dotýkalo a zeleninu očistěte. Brambory držte v dostatečné vzdálenosti od cibule a ovoce. Některé ovoce produkuje etylen, a tím podporuje klíčení hlíz.
Vejce vždy přendejte z papírového obalu do plastového v lednici. Přilnavější povrch podporuje průnik bakterií. Před umístěním do lednice vejce neoplachujte.
Ořechy nebo semena také patří do lednice., stejně jako oleje, především ty zastudena lisované. Kvůli šetrnému lisování jsou citlivé na světlo, teplo i přístup vzduchu a mohou žluknout.
Do chladničky naopak nedávejte rajčata. Ta tím přicházejí o živiny. Banány se rychleji kazí a zrychlují stejný proces u ostatního ovoce. Citrusy zase v chladu rychleji změknou. Pobyt v chladničce neprospívá ani bramborám, lilkům, dýním, okurkám a mrkvi.