pondělí 16. září 2024

Víkend přinese slavnosti. Budou Chodské, Malomoravské, krajkářské i rajčatové

Pátek i nadcházející víkend přinesou velkou řadu akcí, na kterých se neplatí vstupné. Minutové zprávy pro vás vybraly některé z nich.

296374127_3264474570502470_3070666810648238401_n

Chodské slavnosti.
Zdroj: Město Domažlice

  • Chodské slavnosti.
  • Zdroj: Město Domažlice

Vavřinecká pouť a 444 let od povýšení Bystřice nad Pernštejnem na město se slaví od pátku do neděle. Začíná se v pátek pouťovou zábavou s kapelou Exit na výletišti pod Horou. Sobota přinese dětský Majáles a prázdninovou rockotéku, v neděli čekají návštěvníky bohoslužb, vystoupení dechových kapel, představení nového cirkusu a slavnostní ceremonie od 15 hodin. Celou neděli bude doprovázet jarmark, výstava v muzeu a pouťové atrakce na náměstí. Vrcholem akce bude večerní vystoupením Lenny a koncert kapely Olympic.

Chodské slavnosti a Vavřinecká pouť budou od pátku do neděle v Domažlicích. Jubilejní 70. ročník akce nabídne program na několika pódiích, tradiční jarmareční scény po celém náměstí a v přilehlých ulicích, vystřídá se na šest stovek účinkujících – sólistů a členů národopisných souborů z naší země i ze zahraničí.

Největší kulturní akce obce Malá Morava, Malomoravské slavnosti se odehraje v sobotu. Vystoupí zpěvák Josef Vojtek, hudební skupiny Maxim Turbulenc a Verona, rocková skupina Bastard, KISS revival a kapela Peter's band. Děti čekají atrakce, malování na tváře, balónková show, projížďky na koních a klaunská show.

Tradiční soutěž v kosení louky, kde se utkají nejlepší sekáči z celé České republiky startuje také v sobotu v Úherčicích na jihu Čech. Úherčický sekáč začíná v 17 hodin, muže čeká soutěžní obrazec o rozměru osm krát osm metrů, ženy pak osm krát čtyři metry. Hodnotí se nejen rychlost kosení, ale také kvalita pokosené louky. Součástí programu budou i oblíbené štafetové závody, které slibují skvělou podívanou a zapojení více účastníků.

Svatovavřinecká pouť na Sněžku se také chystá v sobotu. Jedná se o tradiční pochod na Sněžku na svátek Svatého Vavřince spojený se mší svatou na vrcholu naší nejvyšší hory. V 8:30 na parkovišti u kapličky přivítá účastníky výstupu Krakonoš a Anče, která vás pohostí koláči. Následuje hromadný odchod účastníků na Sněžku, setkání českého a polského procesí u Slezské boudy a v pravé poledne pak mše svatá pod širým nebem u kaple svatého Vavřince na vrcholu Sněžky.

Pohádkový den bude bavit děti i dospělé v sobotu na zámku Doksy. Zámecký areál se promění v zábavní park, kde děti čekají atrakce, soutěže, pohádkové postavy, dětská show, pohádková stezka, loutkové představení, kouzlení a tvoření. Otevřené bude i Muzeum Čtyřlístek a od 15 hodin začne komentovaná divadelní prohlídka na téma Jak žily děti šlechticů.

Slavnosti rajčat se v sobotu odehrají v Břeclavi. Další ročník velké gastronomické události, která oslaví rajčata jako nejoblíbenější zeleninu Břeclavska nabídne vedle velkého množství pochutin a specialit z rajčat i zábavný program.

Krajkářské slavnosti hostí v sobotu Sedlice u Blatné. K vidění bude módní přehlídka krajkových oděvů a doplňků na svatební téma, výstavy či řemeslnické trhy. Vystoupí zpěvák Petr Kotvald, skupina České srdce a Michaela Haladová s Jiřím Grossem, vícemistři ČR v latinskoamerických a standartních tancích.

Související

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

de90599c-ed29-4081-b62e-52c2be4f7668
Ostatní

Akce o posledním prázdninovém víkendu se vstupem zdarma

kolotoč
Ostatní

Kam o víkendu zdarma? Na pouť, dračí lodě nebo za hudbou

232350045_204985511641014_6703680452484371134_n
Ostatní

Jazz, flamenco i stavění máje: Poslední červencový víkend je plný akcí zdarma