pátek 27. září 2024

Víkend přinese hlavně svatováclavské slavnosti a poutě. Kde se neplatí vstup?

Hlavně nejrůznější svatováclavské slavnosti či poutě se budou odehrávat o víkendu na řadě míst Česka. Našli jsme ale i další akce. A všechny jsou se vstupem zdarma.

12bde35c-108f-47c9-8c98-ab42a3540371

Na rytířském turnaji v Plzni bude k vidění i tanec s koňmi.
Zdroj: pořadatel akce

  • Na rytířském turnaji v Plzni bude k vidění i tanec s koňmi.
  • Zdroj: pořadatel akce

Tradiční Noc sokoloven v sobotu otevře víc než 130 objektů po celé zemi. Součástí programu jsou prohlídky, ukázky sportů, kulturní program pro děti i dospělé nebo sokolské písně. Letošní Noc sokoloven je zaměřená na první zlatou olympijskou medaili, kterou před sto lety vyhrál Bedřich Šupčík. Sokolovny se otevřou ve velkých městech i v malých obcích, například v Praze, Brně, Olomouci, Třemošné, Kamenném Újezdu, Holicích, Ústí nad Labem, Jablonci nad Nisou, Mladé Boleslavi, Přerově, Rakovníku, Prostějově či v Sobotce.

Slavnosti jablek a medu se chystají na zámku v Boru u Tachova. Dožínková akce na nádvoří zámku s oblíbenou soutěží pro veřejnost o nejlepší jablečnou a medovou pochoutku nabídne hudební program, jarmark , výtvarné tvůrčí dílny i pohádku.

Rytířský turnaj se v sobotu odehraje na břehu řeky Úslavy v Plzni. Kromě klání rytířů bude k vidění tanec s koňmi, přijedou muzikanti i tanečnice nebo královský psář se svou smečkou leonbergerů.

Výstavu českých korunovačních klenotů na Pražském hradě si mohou zájemci prohlédnout až do pondělí. Výstava s podtitulem Tajemná síla kamenů přiblíží drahokamy, jimiž jsou klenoty ozdobeny, a díky holografické animaci poprvé ukáže původní barevnost koruny, kterou byl v roce 1347 korunovaný Karel IV.

Svatováclavská jízda historických vozidel odstartuje v sobotu v Mladé Boleslavi. Dlouhá kolona několika desítek automobilových veteránů vyrazí na projížďku po hlavních dopravních tepnách města. Návštěvníci akce si mohou před startem i po ukončení jízdy historická vozidla prohlédnout, na programu jsou i hudební vystoupení či jezdci na obřích historických kolech.

Ve Staré Boleslavi se uskuteční Národní svatováclavská pouť. Už v pátek se očekává příjezd relikvie sv. Václava před areál baziliky, následuje Svatováclavský koncert a nešpory. V sobotu akce pokračuje, na programu jsou mše svaté v bazilice svatého Václava, poutní mše svatá na Mariánském náměstí, koncert pro poutníky v bazilice Nanebevzetí Panny Marie či řeckokatolická liturgie, svatováclavské tržiště s ukázkami řemesel, lovecká a sokolnická expozice nebo divadlo pro děti. V neděli zazní koncert k poctě knížete svatého Václava.

Svatováclavská horová pouť bude v sobotu ve Štramberku. Akce začíná mší v kostele na náměstí, následovat bude pobožnost na hoře Kotouč u sochy svatého Václava a skončí v Národním sadu.

Václavská pouť pobaví v sobotu návštěvníky v Lovosicích. Na Velké scéně vystoupí například Tata bojs, na malé Zrní, chybět nebude ani rocková a folková scéna i scéna taneční hudby.

Svatováclavské slavnosti v Novém Městě na Moravě začínají v pátek nešporami v římskokatolickém kostele svaté Kunhuty. Sobota přinese mši svatou, farmářské trhy, výstavu historické i současné hasičské techniky a hasičského vybavení nebo výstavu historických vozidel.

Svatováclavské slavnosti budou v sobotu také v Kutné Hoře. Návštěvníky čeká den plný živé hudby mnoha žánrů, řemeslné trhy, program pro děti a mnoho dalšího. Na programu je lidová veselice, folková, country a moderní hudba.

Svatováclavské slavnosti v Napajedlích nabídnou v sobotu dobovou hudbu, procházku knížecí družiny městem, ponožkovou bitvu, turnaj na koních i ohňovou show.

Související

5685d574-cfc6-4038-b1ac-174843b093d0
Ostatní

Kam vyrazit na akce zdarma? Chystá se klusácký dostih, slavnosti cibule i poutě

IMG_6002-19689-800-600-80
Ostatní

Katastrofální předpověď počasí nebo soutěž v opékání prasat: Vstup je zdarma

Hrzánský palác
Domácí Tipy na výlety

Hrzánský palác se otevře veřejnosti 7. září

de90599c-ed29-4081-b62e-52c2be4f7668
Ostatní

Akce o posledním prázdninovém víkendu se vstupem zdarma