čtvrtek 19. září 2024

Vietnamskou podnikatelku čeká smrt. Přesto zase usedla na lavici obžalovaných

Šibenice vietnamskou podnikatelku už nemine, přesto se dalším jejím případem dnes začal zabývat soud v Ho Či Minově Městě. V kauze jde o další obří finanční částky.

GK5QHjCW4AAM_X6

K smrti odsouzená vietnamská podnikatelka Troung My Lan.
Zdroj: X

  • K smrti odsouzená vietnamská podnikatelka Troung My Lan.
  • Zdroj: X

Vietnamská realitní magnátka Truong My Lan, která byla ve své zemi už odsouzena k trestu smrti, usedla dnes znovu před soudní tribunál. Ten otevírá nový případ finančních podvodů, za kterými měla stát právě zmíněná podnikatelka. Proces je však už jen symbolický, protože v hrdelním rozsudku se nedá očekávat žádný zvrat. Lan se bude nyní zpovídat z dalšího praní špinavých peněz, podvodného získávání majetku a převody peněz do zahraničí, které komunistický Vietnam netoleruje.

Lan patří mezi vysoce postavené ekonomické pracovnice vietnamského aparátu, kteří se zpovídají z finančních machinací v rámci procesu nazvaného Žhavá pec. Současný proces, který se koná v Ho Či Minově Městě by měl trvat zhruba měsíc. Úřady očekávají, že obřího řízení se každý den zúčastní zhruba tisícovka lidí.

Trest smrti Lan dostala už v dubnu. To byla shledána vinnou ze zpronevěry, úplatkářství a porušení bankovních pravidel ve finančním podvodu za 304 bilionů dongů (asi 13 miliard amerických dolarů), což z jeho kauzy udělalo největší korupční aféru v historie země.

Autor: Jan Skala

Související

GNoZn6VWYAAsG4x
Zahraniční

Ficův atentátník chtěl ven vazby. Soudce naopak důvody rozšířil kvůli terorismu

ETalk2008-Diddy1
Krimi

Rapper Sean Combs je ve vazbě. Za obchod s bílým masem mu hrozí doživotí

skynews-kristina-joksimovic_6682614
Zahraniční

Manžel modelku zabil, rozřezal a rozmixoval. Chtěl s ní krmit psy

GXPvotSbgAE17U-
Zahraniční

Hanoj je pod vodou. Sever Vietnamu postihly další sesuvy, počet mrtvých roste