pondělí 29. dubna 2024

Více než polovina Čechů je nadále pro poskytování pobytu Ukrajincům

Češi nadále podporují Ukrajinu. Většina by však byla pro rychlé ukončení konfliktu na úkor ztráty okupovaných ukrajinských území.

ukrajinští uprchlíci

Ilustrační foto.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Postoj české veřejnosti k ukrajinským uprchlíkům zůstává převážně pozitivní, i když se názory na vleklý konflikt na Ukrajině mírně mění. Podle nových dat výzkumného ústavu STEM a dlouhodobého sledování trendů preferuje většina rychlé ukončení konfliktu, i za cenu ztráty některých ukrajinských území. Celkem 69 procent Čechů upřednostňuje rychlé ukončení konfliktu, oproti 31 procentům, kteří preferují podporování Ukrajiny ve snaze o znovuzískání svého území.

Zajímavý je odlišný postoj mladých ve věku 18 až 29 let, kteří více podporují Ukrajinu až do znovuzískání ztracených území. Konkrétně takto smýšlí 36 procent mladých. Ředitel výzkumu STEM Jaromír Mazák upozorňuje, že podíl lidí preferujících rychlé ukončení konfliktu, i za cenu ztráty některých území, narostl od září o sedm procentních bodů. Tento nárůst pravděpodobně souvisí s únavou z dvouletého trvání konfliktu.

Podle dat STEMu souhlasí 53 procent lidí s tím, aby Česká republika přijímala ukrajinské uprchlíky a poskytla jim dočasný pobyt. Výzkum také ukazuje, že hodnocení Ruska mezi občany se mění v souvislosti s válkou na Ukrajině. Mezi lety 2021 a 2024 kleslo průměrné hodnocení ze 3,4 na 4 (známkování jako ve škole).

Autor: Šimon Mitro

Související

a-ukrainian-soldier-stands-guard-in-a-bunker-as-part-f2a17d-1024
Zahraniční

Situace není dobrá, přiznávají Ukrajinci a spoléhají na mírovou konferenci

12101882633_89dabc0594_b
Zahraniční

Skončí Netanjahu jako Putin? Chystá se na něj mezinárodní zatykač

41747191065_3347661fca_b
Zahraniční

Evropa je smrtelná, musíme více zbrojit a zbavit se závislosti na USA, tvrdí Macron

GMAQt-nWAAArnI_
Zahraniční

Bělorusko odvrátilo dronový útok. Litva za ním však údajně není