úterý 8. října 2024

Víc než polovina Čechů si plánuje tuzemskou jarní dovolenou

58 procent Čechů plánuje, že si na jaře vezme týdenní dovolenou a stráví jí v Česku. Lidé přitom plánují utratit 6 148 korun na osobu. Vyplývá to z průzkumu Institutu turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

turistika -ilustrační foto

turistika -ilustrační foto
Zdroj: Pixabay

  • turistika -ilustrační foto
  • Zdroj: Pixabay

Jarní volno plánují Češi v průměru sedmidenní, což je o 1,5 dne méně než loni. Nejčastěji se chtějí vydat do Jihočeského, Středočeského a Jihomoravského kraje. Z plánu utratit okolo šesti tisíc padne nejvíce peněz na ubytování a stravu. Češi, kteří neplánují jarní dovolenou v Česku, si zpravidla vybírají volno jindy, na dovolenou nemají dostatek peněz nebo plánují vyrazit do zahraničí.

Nejvíc chtějí mít Češi odpočinkovou jarní dovolenou s lehčími sportovními aktivitami. Mezi nejvíc preferované sportovní aktivity Čechů patří lehčí procházky, pěší turistika a vodní sporty s aquaparky,“ říká ředitel České centrály cestovního ruchu – CzechTourism Jan Herget.

Na cestovatele čeká v letošní sezóně v Česku mimo jiné víc než 44 tisíc kilometrů pěších tras a 40 tisíc kilometrů silničních cyklotras.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: CzechTourism

Související

Řecký ostrov Santorini
Zahraniční

Řecko zavádí poplatek pro turisty na přeplněných ostrovech

profimedia-0824410392.jpg
Ostatní Běh na lyžích

Nejsou peníze. Světový pohár v běhu na lyžích se v Novém Městě nepojede

Pláž v Anguille
Domácí

Pozor na falešnou cestovku! Expert Agency už začíná prošetřovat policie

stanování
Domácí Ekologie

Mladí Češi podporují při cestování udržitelnost