středa 9. října 2024

Vězni dobrovolně pomáhají s odklízením následků povodní

S úklidem po povodni na Jesenicku od samého začátku pomáhají také vězni. Každý den se do náročné práce zapojuje 55 odsouzených.

Odklízení následků povodní

Vězni v zasažených oblastech pomáhají každý den.
Zdroj: Olomoucký kraj

  • Vězni v zasažených oblastech pomáhají každý den.
  • Zdroj: Olomoucký kraj

Na obnově Jesenicka se podílí odsouzení z věznic v Mírově a Kuřimi a z vazebních věznic v Brně a Olomouci. Lidem postiženým povodněmi už pomohlo 675 vězňů.

Jen z olomoucké věznice každý den do této oblasti vyjíždí deset až 15 vězňů. Někteří pytlovali písek, pak začali s odklízením škod. Odstraňovali zničené podlahy, naplavené kameny, stromy a likvidovali vše, co postiženým připlulo na zahradu nebo do domu. Stejně tak zasaženým oblastem pomáhají prostřednictvím materiální a finanční sbírky.

Vězni pomáhající s odklízecími pracemi se zapojili zcela dobrovolně. Někteří mají v zasažené oblasti své rodiny nebo známé, jiní jen chtějí změnit prostředí a pomáhat druhým v nouzi. „Úkolů, které je třeba každý den řešit v postižených oblastech, je velká spousta. Pravidelně reportujeme informace z nejpostiženějších obcí na Jesenicku, nicméně nesmíme zapomínat ani na další lokality, které velká voda také postihla, jako je Šumpersko. Aktuálně nejdůležitějším tématem je obnovení dodávek plynu a odvoz a likvidace odpadu z postižených obcí,“ řekl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Autor: Michaela Dočkalová

Související

Palivové dřevo
Domácí

Lesy České republiky darují lidem zasaženým povodněmi palivové dřevo

Ministr zemědělství Marek Výborný na jednání se starosty o protipovodňové ochraně
Domácí

Stavba přehrady v Nových Heřminovech začne v roce 2027

prof
Domácí

Úřady práce po zářijových povodních vyplatily již přes 330 milionu korun

profimedia-0917628989
Domácí

Vláda poskytne obcím dvě miliardy na obnovu po povodních