sobota 7. září 2024

Většina kyberhrozeb spočívá v manipulaci s člověkem

Zpráva Avastu odhalila, že 90 procent hrozeb na mobilních zařízeních a počítačích tvoří podvody, phishing a malvertising.

kyberbezpečnost

Ilustrační foto.
Zdroj: Needpix

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Needpix

Bohužel, lidé jsou nejslabším článkem digitálního bezpečnostního řetězce a kyberzločinci to vědí. Využívají emoce a touhu po vědění, aby pronikli do lidských životů a zařízení a získali z nich peníze,“ uvádí Jakub Křoustek, ředitel výzkumu malwaru ve společnosti Gen.

Podle nejnovější zprávy společnosti Avast bude v roce 2024 většina kyberhrozeb souviset se sociálním inženýrstvím, tedy manipulací s lidmi. Zpráva Avast Threat Report odkryla, že 90 procent hrozeb na mobilních zařízeních a 87 procent na počítačích tvoří podvody, phishing a malvertising. Výzkumníci také zaznamenali nárůst podvodů využívajících technologie jako deepfake, AI synchronizace hlasu a krádeže účtů na sociálních sítích.

YouTube se stává hlavním kanálem pro kyberzločince, kteří využívají automatizované reklamní systémy a uživatelský obsah k obcházení bezpečnostních opatření. Mezi hlavní hrozby na této platformě patří nástroje pro krádež přihlašovacích údajů, phishingové stránky a škodlivý software maskovaný jako legitimní aplikace. Podvodníci často používají deepfake videa, která využívají známé osobnosti a události k přilákání diváků.

Další běžné podvodné taktiky na YouTube zahrnují phishingové kampaně zaměřené na tvůrce kompromitované popisky videí a krádeže kanálů pro šíření podvodů. Útočníci také vytvářejí webové stránky, které napodobují renomované společnosti, aby uživatele přiměli ke stažení podvodného softwaru.

Autor: Šimon Mitro

Související

zabezpečení počítače
Domácí

Falešné hry na Androidu ohrožují bankovní účty

hovor
Krimi

Podvodník okradl muže o 300 tisíc. Pak ho poučoval, jak se bránit podvodům

kryptoměny
Krimi

Žena přišla o 750 tisíc korun. Uvěřila podvodné investici

Cristiano Ronaldo ve videu na svém youtubovém kanálu UR · Cristiano
Zahraniční Zajímavosti

Cristiano Ronaldo přidal další světový rekord do své sbírky. Kraluje YouTube