pondělí 16. září 2024

Většina Čechů upřednostňuje nákup oblečení v kamenných prodejnách

Online nakupování oblečení se stále nevyrovná klasickým kamenným prodejnám. Pouze dvě procenta Čechů kupuje oblečení pouze online.

nákup oblečení

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels/Ron Lach

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels/Ron Lach

U Čechů stále vedou kamenné prodejny s oblečením oproti nákupům módy přes internet, plyne to z aktuálního průzkumu agentury Nielsen. Více než dvě pětiny dotázaných uvedly, že nakupují oděvy častěji v kamenných prodejnách než na internetu a rovných 27 procent nakupuje oblečení pouze v kamenných prodejnách.

Naopak výhradně online kupuje oblečení pouze dvě procenta respondentů. Častěji než v kamenném obchodě nakupuje módu pětina respondentů. Rozdíl je však znatelný v přístupu žen a mužů. Zatímco pouze 19 procent upřednostňuje nákup oblečení online, tak u žen je to rovných 35 procent.

Místo nákupu oblečení

Většina Čechů sice upřednostňuje kamenné prodejny, ale čím mladší dospělí jsou, tím méně se jim do kamenných prodejen chce chodit. U respondentů ve věku 15 až 34 let upřednostňuje nákup v kamenné prodejně jen 18 procent dotázaných, zatímco ve věkové hranici 55 a více jsou to dvě pětiny.

Rozdíl mezi muži a ženami je nepřekvapivě patrný také ve frekvenci nákupů oblečení. Alespoň jednou za měsíc nakupuje oblečení každá třetí žena, přičemž mezi muži v této frekvenci nakupuje jen 17 procent dotázaných. Většina mužů (53 procent) si pořizuje oblečení jednou za půl roku nebo méně často, u žen tento přístup zastává jen 37 procent respondentek.

Nejvíce známým online obchodem s oblečením je Zelando které zná 79 procent respondentů. Následuje About You (71 %) a ZOOT (66 %). Co se týče povědomí o kamenných prodejnách, tak nejvíce Čechů zná britskou firmu H&M (90 %), nizozemskou síť obchodů C&A (83 %) a německý odchod New Yorker (81 %).

Jak často nakupujete oblečení?

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: Nielsen

Související

Švédské město Uppsala má nejčistší vzduch v Evropě.
Zahraniční Zajímavosti

Švédská města mají nejčistší vzduch v Evropě

Albert
Domácí Nakupování

Češi mění nákupní návyky. Více se zajímají o ekologii a obaly

líčení
Domácí Ženy

Celkem 77 procent Češek se snaží být vždy upravené

západ slunce Riegerovy sady Praha
Domácí

Do Česka míří stále více turistů