Většina Čechů si myslí, že Pavel bude dobrým prezidentem

Průzkum zjišťoval, jak Češi vnímají nového prezidenta. Tři čtvrtiny respondentů se domnívá, že bude Pavel lepším prezidentem než Zeman.

Petr Pavel

Petr Pavel dnes odcestuje do USA.
Zdroj: Facebook Petr Pavel

  • Petr Pavel dnes odcestuje do USA.
  • Zdroj: Facebook Petr Pavel

Nadpoloviční většina Čechů věří, že Petr Pavel bude dobrým prezidentem. V průzkumu agentury STEM/MARK takto odpovědělo 63 procent Čechů. Nejmenší důvěru do Pavla nepřekvapivě vkládají voliči Andreje Babiše a Jaroslava Bašty. V případě zastánců těchto dvou kandidátů věří Pavlovi jen třetina z nich. Téměř tři čtvrtiny dotázaných se domnívá, že Pavel bude lepším prezidentem než Miloš Zeman.

Při pohledu na preference z prvního kola prezidentské volby si naprostá většina voličů Nerudové a Fischera myslí, že Pavel bude lepším prezidentem než Miloš Zeman. U voličů Andreje Babiše a Jaroslava Bašty to je zhruba každý třetí. U voličů ostatních kandidátů a nevoličů z prvního kola tento názor zastávají přibližně tři čtvrtiny respondentů,“ komentoval výsledky Jan Burianec autor výzkumu ze STEM/MARK.

Mezi nejpozitivněji vnímané vlastnosti Petra Pavla se řadí reprezentativní vystupování (86 % respondentů si myslí, že tuto vlastnost splňuje), vyjadřování (82 %), inteligence (80 %) a srozumitelnost (76 %). Naopak nejméně dotázaných si myslí, že Pavel splňuje otázky politických zkušeností (47 %), nezávislosti (49 %) a smyslu pro humor (54 %).

V průzkumu udělili respondenti i vysvědčení současnému prezidentovi Miloši Zemanovi, jeho prezidenství hodnotí v průměru školní známkou 3,6, tedy lepší čtyřkou.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: STEM/MARK

Související

448739900_1030216298467773_7484642469014011137_n (2)
Domácí

Volby budou o víkendu, rozhodla vláda. Jsme schopní je zajistit, tvrdí Fiala

volný čas
Domácí

Politické preference a životní styl: Jak se voliči liší v každodenním životě?

Ministr financí Zbyněk Stanjura.
Ekonomika

Jak povodně zamávají s rozpočtem? Stanjura nevylučuje jeho úpravu

fotovoltaika dům
Domácí Bydlení

Češi šetří energií, dotace ale využívá jen pětina z nich