čtvrtek 25. dubna 2024

Většina Čechů pere prádlo alespoň jednou týdně

Podle průzkumu agentury Nielsen pouští pračku každý den jen devět procent Čechů.

pračka

Ilustrační foto.
Zdroj: Pexels

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Pexels

Výzkum agentury Nielsen a ResSOLUTION Group zjišťoval, jak Češi často perou prádlo a jaké přípravky nejčastěji používají. Z průzkumu vyplývá, že většina Čechů pere prádlo minimálně jednou týdně, odpovědělo tak 72 procent respondentů. Celkem devět procent Čechů zapíná pračku každý den.

K častějšímu praní se logicky více uchylují ti, kteří perou i pro ostatní členy domácnosti. Vícekrát za týden tito respondenti perou v 60 procentech případů. Ti, kteří se starají pouze o vlastní prádlo, mají podstatně menší tendenci (19 %) prát více než jednou za týden. Nejčastěji Češi při praní používají prací gely (70 %), aviváž (64 %) a prací prášek (62 %). Prací kapsle nebo tablety používá 39 procent respondentů.

Podle doporučené teploty uvedené na visačce oblečení pere necelá třetina respondentů. Někteří se snaží při praní šetřit životní prostředí tím, že perou na nižší teploty (68 %), využívají zkrácený cyklus praní (44 %) nebo používají program s menší spotřebou vody (28 %). Před prvním nošením pere prádlo většina dotázaných. Vždy nebo aspoň většinou to dělá 65 procent respondentů, naopak nikdy to nedělá jen pět procent dotázaných.

Autor: Šimon Mitro

Související

Papež František
Zahraniční

Popularita papeže Františka klesá

Demonstrace za reformu zbraní v USA v souvislosti se střelbami na školách.
Zahraniční

Každý čtvrtý učitel v USA loni zažil uzavření školy kvůli střelbě

012
Domácí

Ochranu dostalo 600 tisíc uprchlíků. Je to víc, než zvládneme, myslí si většina lidí

čtení
Ostatní Knihy

Jednou týdně čte knihy třetina Čechů. S časem zápolí