pátek 18. října 2024

Větrné a solární elektrárny předčily fosilní paliva v 13 zemích EU

Vítr a slunce poprvé v historii generovaly v EU více elektřiny než fosilní paliva.

Solární a větrná energie

Ilustrační foto.
Zdroj: PickPik

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: PickPik

Podle nové analýzy think tanku Ember větrné a solární elektrárny v posledních šesti měsících dodávaly 30 procent elektřiny v Evropské unii, což předčilo fosilní paliva, které tvořily 27 procent.

Zbytek energie pochází z vodních elektráren, jaderných zdrojů a dalších zdrojů. Tento historický obrat přispěl k 31procetnímu poklesu emisí v energetickém sektoru EU v první polovině roku 2024 ve srovnání s rokem 2022.

Větrná a solární energie zaznamenaly v minulém roce rekordní nárůst kapacity. Tento trend podporují nové politiky zaměřené na urychlení přechodu na obnovitelné zdroje a snížení závislosti na dováženém zemním plynu.

Think tank Ember upozorňuje na potřebu zjednodušení povolovacích řízení a zlepšení elektrické sítě v Evropě, aby se udržel rychlý přechod k obnovitelným zdrojům. Klíčovými prioritami jsou zkrácení doby připojení nových projektů k síti a zlepšení dostupnosti energetických úložišť a flexibility poptávky.

V současnosti 13 zemí EU, včetně Rakouska, Belgie, Dánska, Finska, Francie, Německa, Maďarska, Litvy, Lucemburska, Portugalska, Španělska, Nizozemska a Švédska, generuje více elektřiny z větru a slunce než z fosilních paliv. Před pěti lety toto číslo zahrnovalo pouze čtyři země z 27. V květnu poprvé více než polovina španělské elektřiny pocházela z větru a slunce. Polsko v témže měsíci překonalo hranici jedné třetiny energie z těchto obnovitelných zdrojů a Maďarsko nastavilo nové rekordy v solární výrobě.

Autor: Šimon Mitro

Související

Amsterdam
Zahraniční Klimatické změny

Evropa čelí krizi vody. Dvě třetiny vodních ploch jsou znečištěny

profimedia-0921767124
Zahraniční

Itálie začala vozit migranty do Albánie. První loď už dorazila k jejím břehům

Vizualizace solárních panelů na žeeleznici
Zahraniční Zelená energie

Solární panely na kolejích. Revoluční energetický projekt začne ve Švýcarsku

Solární a větrná energie
Domácí

Smlouvy na energie končí statisícům domácností