pondělí 20. května 2024

Veřejnost pozná pozadí střelby na fakultě v květnu, potvrdil Rakušan

Přestože Nejvyšší státní zastupitelství tvrdilo, že vyšetřování prosincové střelby na pražské fakultě bude trval osm měsíců, veřejnost se o pozadí tragické události dozví dříve. Podle ministra vnitra Víta Rakušana se tak stane v květnu.

Vít Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan v květnu oznámí, co stálo za masakrem na filozofické fakultě.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Ministr vnitra Vít Rakušan v květnu oznámí, co stálo za masakrem na filozofické fakultě.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Ministr vnitra Vít Rakušan uvedl, že v květnu by jeho resort i policejní prezídium měli přijít se zprávou, která veřejnosti objasní okolnosti prosincového masakru na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy Praze. Rakušan to sdělil v pořadu komerční televize, kde se odvolal na náměstka policejního prezidenta Tomáše Kubíka. Podle Rakušana zpráva vysvětlí, jaké bylo pozadí tragické události, uvažování střelce a přinese i odpověď na otázku, jak se mohl tak silně vyzbrojit, aniž by si toho někdo z okolí všiml.

Paralelně s vyšetřovateli pracuje na objasnění případu také Generální inspekce bezpečnostních sborů. Ta sněmovními výboru sdělila, že zatím nepřišla na to, že by některých ze zasahující policistů pochybil či dokonce spáchal trestný čin. Toto vyšetřování iniciovalo hnutí ANO, které žádalo prošetření postupu policie před střelbou.

K masakru na fakultě došlo 21. prosince loňského roku. 24letý útočník z Hostouně na Kladensku v budově postřílel 14 lidí a nakonec zbraň obrátil proti sobě. Krátce před událostí zavraždil svého otce a doznal se také k vraždě muže a dvouměsíčního miminka v Klánovickém lese.

Autor: Jan Skala

Související

GNycFnEWMAAucE5
Krimi

Další synagoga měla shořet. Francouzská policie útočníka zastřelila

GNuW7mhW4AA0Nng
Zahraniční

Spolkový sněm zbavil Bystroně imunity. Zanedlouho poté u něho zvonila policie

GNoJyigXMAEBQAE
Zahraniční

Další politici čelí výhrůžkám. Podezřelého ze Srbska už zadržela policie

441606119_882025303966077_2169710962124089751_n
Domácí

Na vánočním večírku se pil alkohol. Jurečkův resort za to zaplatí pokutu