čtvrtek 19. září 2024

Veřejnost pomáhá s mapováním nového druhu savce

Africká bělozubka tmavá se dostala žije v okolí Chebu. Vědci se věnuji mentoringu drobného savce a žádají veřejnost o spolupráci.

Bělozubka tmavá

Bělozubka tmavá
Zdroj: Needpix

  • Bělozubka tmavá
  • Zdroj: Needpix

Čeští vědci uskutečnili desetidenní monitoring drobného hlodavce. Jde o původně africkou bělozubku tmavou, jež se nově objevila i v české přírodě. Během podzimního sledování vyzvali vědci veřejnost k odesílání fotografií odchycených nebo nalezených bělozubek a rejsků. Na výzvu vědců zareagovalo 18 lidí, kteří poslali fotografie odchycených nebo nalezených zvířat. Díky nim se podařilo identifikovat novou lokalitu bělozubky tmavé přímo v centru Chebu.

Celkem byla bělozubka pozorována na několika lokalitách a vzorky z dalších míst zatím čekají na genetickou analýzu. Vědci nadále vyzývají veřejnost k monitorování bělozubky tmavé i v zimním období. Odeslané fotografie umožní další zkoumání výskytu tohoto druhu a jeho vlivu na ostatní druhy savců. Fotografie může veřejnost zasílat na e-mail: [email protected] nebo [email protected].

V případě zajímavého nálezu pošlou vědci obratem předplacenou obálku se zkumavkou naplněnou ethanolem a drobnou odměnu, která potěší zejména děti. „Na genetické analýzy nám stačí kousek ocásku. Budeme rádi za každou fotku bělozubky tmavé, ale i dalších druhů bělozubek a rejsků, protože nám to může prozradit, kde všude se již nyní bělozubky tmavé nacházejí a jak na její příchod reagují ostatní druhy rejskovitých,“ říká Alena Fornůsková, vědkyně z Ústavu biologie obratlovců AV ČR, která se na monitoringu podílí.

Autor: Šimon Mitro
Zdroj: AVČR

Související

Božídarské rašeliniště
Domácí Příroda

Vědci zachraňují krásu českých luk

Chaluha velká.
Zahraniční Fauna

Klimatické změny a rybolov ohrožují mořské ptáky na Britských ostrovech

Orel opičí
Domácí Fauna

Liberecká zoo pomůže v záchraně národního ptáka Filipín

řeka Bečva
Domácí Příroda

Bečva získá novou tvář. Řeka se vrátí k přirozenému charakteru