čtvrtek 19. září 2024

Veřejnost může hlasovat o nové podobě lanovky na Ještěd

Široká veřejnost se může zúčastnit online ankety o nové verzi lanovky na Ještěd.

Ještěd

Ilustrační foto.
Zdroj: liberec.cz

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: liberec.cz

Liberec pracuje na obnově provozu lanovky na Ještěd. Do 15. dubna může veřejnost hlasovat o typu lanovky. K dispozici jsou tři varianty. „Tramvaj“ představuje větší kabinu na dvou lanech, která umožňuje provoz i za silnějšího větru. Druhá možnost, „Kyvadlová“, zahrnuje dvojici kabin jedoucích proti sobě a třetí je „Oběžná“ varianta s více kabinami a podpěrnými sloupy, avšak s nejvyššími ročními provozními náklady. Město Liberec ke všem typům přidal přehlednou infografiku, kde lidé zjistí pro a proti jednotlivých variant. Podrobnosti o jednotlivých typech najdete na konci textu.

Rozhodnutí o budoucím typu lanovky bude záviset nejen na volbě veřejnosti, ale také na studii proveditelnosti od libereckého ateliéru SIAL, která bude klíčovým dokumentem pro rozhodnutí radních. Primátor Jaroslav Zámečník zdůraznil, že veřejnost bude aktivně zapojena do rozhodovacího procesu a že budou brány v potaz veškeré připomínky a návrhy.

Náměstek primátora Jiří Janďourek vyjádřil osobní preferenci pro prodloužení lanovky a propojení s konečnou zastávkou tramvaje a MHD, v souladu s moderními trendy v evropských městech. Podle něj je důležité myslet na budoucnost a připravit infrastrukturu tak, aby vyhovovala potřebám současných i budoucích generací.

Infografika tří typů lanovek na Ještěd

Autor: Šimon Mitro

Související

Vizualizace liberecké náplavky
Domácí

Začala stavba náplavky v Liberci

459327191_945345440970609_4524248670764683141_n
Domácí

Alpy, Šumava, Krkonoše. V nížinách listopadové počasí, na hřebech tuhá zima

Solární elektrárna na budově Krajského úřadu Libereckého kraje
Domácí Zelená energie

Liberecký kraj buduje solární elektrárny s pomocí EU

prof
Domácí Počasí

Bouřky zasáhly Královéhradecký a Liberecký kraj