středa 18. září 2024

Venezuela zadržela možné atentátníky. Je mezi nimi i výsadkář z Chrudimi

Venezuelské úřady podezírají šestici mužů z plánování atentátu na prezidenta Nicoláse Madura. Mezi nimi je i záložník chrudimských výsadkářů.

Nicolás_Maduro_(2019-10-25)_01

Nicolás Maduro měl být terčem atentátů.
Zdroj: Wikimedia Commons

  • Nicolás Maduro měl být terčem atentátů.
  • Zdroj: Wikimedia Commons

Dva španělské občany, tři Američany a jednoho Čecha zdržela venezuelská policie, která je podezírá z toho, že řadou atentátů měli destabilizovat už tak nahnutou politickou situace v této jihoamerické zemi. Mimo jiných měli políčeno i na tamního prezidenta Nicoláse Madura, který ustál pokus o převrat a po podivných výsledcích prezidentských voleb obhájil svůj post prvního muže země. Zprávu o zadržení českého občana už potvrdily i tuzemské úřady.

Španělské úřady po Venezuele žádají prošetření celé situace, protože podle oficiální zprávy měli být jejich občané zapojeni do spiknutí proti tamním politickým špičkám, které údajně vede americká tajná služba CIA.

Americké ministerstvo zahraničí se ostře ohradilo proti tvrzení, že jeho složka pracují na odstranění Madurova režimu. Podle něho Spojené státy preferují diplomatické vyřešení současné politické krize ve Venezuele.

Konkrétně se Španělskem nemá současná vládoucí garnitura v této jihoamerické zemi dobré vztahy. Tamní premiér Pedro Sánchez se se totiž chce osobně setkat s uprchlým venezuelským opozičníkem Edmundem Gonzálezem Urrutiou, který v Madridu před pár dny požádal o azyl.

Autor: Jan Skala

Související

profimedia-0307011016
Zahraniční

Dotovaný chléb bude na Kubě velký jako mýdlo. Chybí ingredience na jeho výrobu

stažený soubor
Zahraniční

Atentátník čekal na Trumpa v křoví 12 hodin. Už padla první obvinění

VMNH_megalodon
Zahraniční Zajímavosti

Extrémně vzácné fosílie ležely v kampusu americké střední školy

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu