čtvrtek 19. září 2024

Venezuela zablokovala sociální síť X. Povolební napětí v zemi stále roste

Sociální sítě jsou pro současný venezuelský režim trnem v oku. Jako první proto jde na řadu síť X Elona Muska, která přestane na deset dnů fungovat.

46339127625_054ddd1a61_b

Elon Musk, veřejný nepřítel Venezuely číslo jedna.
Zdroj: Flickr

  • Elon Musk, veřejný nepřítel Venezuely číslo jedna.
  • Zdroj: Flickr

„Elon Musk je úhlavním nepřítelem Venezuely,“ prohlásil prezident této jihoamerické země Nicolás Maduro a vzápětí na to oznámil, že na deset dnů ver své zemi vypne sociální síť X, která patří právě Muskovi. Podle Madura nejbohatší člověk světa využívá svého vlivu na podrývání oficiálního venezuelského režimu a výzvám k odstoupení z funkce, které adresuje právě Madurovi. Dosavadní prezident se totiž prohlásil vítězem nedávných prezidentských voleb, ačkoliv podle opozice hlasování vyhrál její kandidát Edmundo González Urrutia. Spekulacím navíc nahrává fakt, že ústřední volební komise stále otálí se zveřejněním podrobných výsledků. Musk kvůli tomu Madura označil za diktátora.

Trnem v oku jsou prezidentovi i další sociální sítě jako Facebook, WhatsApp či Instagram, protože právě na nich se jeho odpůrci svolávají k protestním akcím, které po vyhlášení výsledků voleb zachvátili celou zemi. Venezuelské úřady proto vydaly doporučení, aby místo zmíněných platforem lidé používali ruský Telegram či čínskou síť WeChat.

Podle zveřejněných výsledků Maduro získal ve volbách lehce přes padesát procent odevzdaných hlasů. Předvolební průzkumy však ukazovaly, že jeho podpora je sotva dvacetiprocentní.

Autor: Jan Skala

Související

53914502127_c7cff308c0_b
Zahraniční

Kamala Harris přišla o odboráře. Jejich hlasy přitom mohou volby rozhodnout

Anura_Kumara_Dissanayake_2023
Zahraniční

Krizí zmítaná Srí Lanka volí prezidenta. Nejvíce šancí má opoziční komunista

GXjkf_NXIAErbGF
Zahraniční

Na Trumpa chtěl střílet podporovatel Ukrajiny. Atentát plánoval dlouhou dobu

GXibZEVbQAAfUfW
Zahraniční

Další atentát na Trumpa! Ochranka zasáhla proti možnému střelci