sobota 5. října 2024

Vémola nechal zmrzačit tygřici, přišlo se na to po jejím odebrání

Karlos Vémola, který se prezentuje jako velký milovník zvířat, má zaděláno na problém. Tygřici, kterou mu odebraly úřady, totiž nechal zmrzačit.

409187072_878929976931279_1322996195580255909_n

Zabavená tygřice. Když si ji Vémola pořídil, drápy ještě měla.
Zdroj: Karlos Vémola

  • Zabavená tygřice. Když si ji Vémola pořídil, drápy ještě měla.
  • Zdroj: Karlos Vémola


"Antonie Ramba je součást naší rodiny a já jsem vždy dělal, a dělat budu maximum pro to, aby se měla co nejlépe," lkal na Instagramu Vémola před tím, než mu v úterý ministerstvo životního prostředí odebralo tygřici. Podrobnosti najdete zde. Při kontrole zdravotního stavu šelmy se ukázalo, že má chirurgicky odstraněné všechny drápy na předních končetinách. Státní veterinární správa tak už prověřuje podezření na týrání zvířete a bude zjišťovat, zda bezcitný zákrok nepodstoupila další Vémolova zvířata.

Vémola vysvětlil zmrzačení tygřice tím, že měla v drápech zánět, a proto je bylo nutné odstranit. Soukromý veterinární lékař ale uvedl, že při zánětu se odstraňuje pouze zanícený dráp, a nikoliv všechny drápy, navíc na obou končetinách.

"Chirurgické odstranění drápů u šelmy z jiných než zdravotních důvodů lze považovat za závažný přestupek týrání zvířete, který porušuje zákon na ochranu zvířat proti týrání,“ sdělil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Nejčastější způsob odebrání drápů se nazývá onychektomie, při které se dráp odstraňuje i s kostí posledního článku prstu skalpelem nebo laserem. Zákrok má snížit nebezpečnost zvířete. Odstraněním drápů ale dojde k nevratnému zmrzačení a zvíře kvůli tomu nemůže projevovat přirozené chování. Není například schopné šplhat po stromech, bránit se útoku jiného zvířete nebo si značkovat své území škrábáním. Dochází rovněž k narušení rovnováhy zvířete a k vyšší náchylnosti ke zdravotním problémům, jako jsou například bolesti zad.

"Místo toho, aby byla Ramba předváděná jako symbol společenského postavení na sociálních sítích, potřebuje specializovanou péči ve vhodném prostředí," řekla Barbara van Genne z organizace Four Paws, která teď o tygřici pečuje.

Vémola nedokázal doložit původ zvířete, měl zfalšované dokumenty o jeho rodičích, neměl povolení pro chov ani vhodné podmínky. Před odebráním prohlásil, že jedná o umístění tygřice v Chomutově. „Jsem díky svým partnerům v aktivním jednání se zoologickou Chomutov, která by se ráda ujala naší Antonie,“ napsal. Ředitelka zooparku Věra Fryčová to označuje za nesmysl. „Žádná jednání o umístění této tygřice v našem zooparku nevedeme. Ani to nedává smysl – tygry nechováme, nemáme pro ně žádné zázemí,“ uvedla.

Vémola v kauze s tygřicí vrší jednu lež na druhou.

Související

27466438332_28ea5e5e7a_b
Zahraniční Fauna

Ptačí chřipka zabila ve Vietnamu v zoo parcích desítky tygrů, několik lvů i pantera

tygr
Světové dny Fauna

Den tygrů

profimedia-0709477185.jpg
Ostatní MMA Oktagon

Zdařilá odveta století. Karlos Vémola se vrací na vrchol

profimedia-0793190995.jpg
Ostatní MMA Oktagon 58

Odveta století? Vémola chce vrátit Véghovi bolestnou porážku