středa 9. října 2024

Velký technický průkaz končí

Velké změny, které zjednoduší život řidičům, přinese chystaná novela zákona o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích. Její jednotlivé části začnou platit postupně letos a příští rok.

řidič

řidič
Zdroj: Pixabay

  • řidič
  • Zdroj: Pixabay

Ministerstvo dopravy chce zeštíhlit úřední dokumenty pro řidiče a zjednodušit agendu pro motoristy. Od ledna příštího roku zruší velké technické průkazy. V malém technickém průkazu některé údaje přibydou, ostatní technické informace budou dostupné elektronicky a řidič je bude mít vždycky po ruce, třeba ve svém mobilu. K načtení dat z registru silničních vozidel bude stačit zadat číslo registračního dokladu nebo VIN kód vozidla. Informace budou k dispozici i na Portálu dopravy.
Změna bude postupná a řidiči se nemusí bát žádných povinných návštěv úřadu. U starších vozidel se počítá s tím, že při nejbližší návštěvě na registračním místě se oba dosavadní technické průkazy odeberou a nahradí je průkaz nový.

Mezi další novinky bude patřit také prodloužení platnosti evidenčních kontrol nebo jednodušší registrace historických vozidel.

Autor: Andrea Jančová
Zdroj: Ministerstvo dopravy

Související

6211594990_264849627b_b
Zahraniční Video

EU chce nařídit, kterou rukou otevírat dveře auta. Řidiči si ťukají na čela

profimedia-0670147746
Domácí Auta

Velké techničáky skončily. Nyní řidiči dostanou pouze jeden průkaz

řidič
Domácí Digitalizace

Novela umožní řidičům zasílání informací o bodovém kontě SMS nebo emailem

profimedia-0207690619
Domácí

Do konce roku zbývá vyměnit 316 tisíc řidičských průkazů