čtvrtek 24. října 2024

Velký přehled: Končí školkovné i zelené karty, prudce stoupne daň z nemovitosti

Od příštího roku čekají obyvatele Česka velké změny. Řidiči si už nebudou muset tisknout zelenou kartu, mění se daně z příjmů i daň z nemovitosti.

Kč

Ilustrační foto.
Zdroj: Wallpaper Flare

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Wallpaper Flare

Od ledna bude limit příjmů, od kterého se platí 23procentní daň, namísto čtyřnásobku průměrné mzdy začínat na trojnásobku průměrné mzdy. Rozšíří se tím množství vysokopříjmových poplatníků. V současnosti zaměstnanci platí 15procentní daň, 23procentní pak ti, kteří mají příjem přesahují 161 296 korun. Nově se částka sníží asi na 131 901 korun.

Pro zaměstnance pracující na dohody o provedení práce budou nově dva limity pro vznik účasti na pojištění zaměstnance. Dohodáři, kteří si vydělají do deseti tisíc měsíčně, zatím neměli důchodově pojištění a starobní důchod měli malý nebo dokonce žádný. První limit bude u dohody s jedním zaměstnavatelem, a to ve výši 25 procent průměrné mzdy, druhý pak bude platit při souběhu více dohod, a to ve výši 40 procent průměrné mzdy. Zavádí se evidence všech příjmů z těchto dohod.

Sleva na dani na druhého z manželů ve společné domácnosti se nově uplatní výhradně na ty, kteří pečují o dítě do tří let.

Ruší se také slevy na dani pro studenty, které využili jen ti, kteří vydělali víc než 17 tisíc měsíčně.

Končí školkovné, benefit, který zpravidla uplatňují středně a vysokopříjmové skupiny obyvatel s dostatečně vysokým základem daně. Nízkopříjmoví samoživitelé nebo lidé pracující na částečné úvazky tuto podporu zpravidla pro nízký základ daně nevyužili.

Stoupnou odvody OSVČ. Minimální vyměřovací základ pojistného na sociální pojištění stoupne o pět procent každý rok, celkově tedy z 25 na 40 procent průměrné mzdy.

Sazby daně z nemovitých věcí se zvýší průměrně o 80 procent. Nově bude zvýšení daně platit i na všechny místnosti sloužící k podnikání bez ohledu na to, zda se jedná o nebytový prostor. Daň stoupne za dvou korun za metr čtvereční na 3,50. Minimální celková daň za spoluvlastnický podíl bude 90 korun.

Manažerské stravenky čeká danění. Zatím byly na rozdíl od stravenkového paušálu osvobozené od daně, a tak mohly dosáhnout hodnoty stovek korun denně. Nově na ně bude limit.

Státní podpora stavebního spoření bude maximálně tisíc korun ročně.

Sazba nemocenského pojištění pro zaměstnance se zvedne z nuly na 0,6 procenta.

Spotřební daň z cigaret, tabáku, doutníků a cigarillos stoupne o deset procent, stejně tak i daň z lihu.

Povinné ručení se bude vztahovat nově i na všechna vozidla, jejichž maximální konstrukční rychlost je vyšší než 25 kilometrů v hodině, nebo pokud je jejich provozní hmotnost víc než 25 kilo a rychlost nad 14 kilometrů za hodinu. Platit se bude za elektrické koloběžky či Segwaye, nikoliv ale za elektrokola.

Papírové zelené karty nahradí on-line evidence pojištění. Zjednoduší se také úkony při změnách v registru silničních vozidel. Cena dálniční známky stoupne od března o z 1 500 na 2 300 korun ročně.

Související

profimedia-0772053409
Domácí

Pražský dopravní podnik mění vedení kvůli korupčnímu skandálu

Bohuslav Svoboda.
Domácí

Primátor sepsul za kauzu v dopravním podniku Piráty

profimedia-0798282641
Domácí

Obvinění v kauze DPP jsou stíháni na svobodě

profimedia-0798282686
Domácí

Hřib vyzývá ředitele DPP k rezignaci po zásahu policie