pátek 18. října 2024

Velkolepé oslavy Dne vítězství čeká změna. Rusové se prý bojí terorismu

Den vítězství, který slaví Rusové spolu s několika dalšími zeměmi 9. května jako vzpomínku na ukončení druhé světové války, čeká v letošním roce výrazná změna. Důvodem je prý strach Ruska z terorismu. Ve skutečnosti se spíš bojí protiválečných projevů.

Ruské oslavy Dne vítězství

Ruské oslavy Dne vítězství
Zdroj: Wikipedia

  • Ruské oslavy Dne vítězství
  • Zdroj: Wikipedia

Svátek tradičně provázejí na území Ruska pompézní vojenské přehlídkami v každém velkém městě. Tou nejznámější je moskevská prezentace vojenské síly na Rudém náměstí zakončená velkolepým ohňostrojem. Součástí přehlídek bývá i průvod takzvaného Nesmrtelného pluku, kterého se účastní lidé nesoucí fotografie svých rodinných příslušníků padlých v druhé světové válce.

Průvod Nesmrtelného pluku v Rusku

Na webových stránkách Nesmrtelného pluku Ruska se objevila tisková zpráva, ve které poslankyně Státní dumy Jelena Cunajevová vyzývá občany Ruska a okolních zemí, aby se letos do pochodu nezapojovali a fotografie padlých raději umístili za okna svých aut, na oblečení či místo profilové fotografie na svých sociálních sítích.

V Moskvě se přehlídka a pochod uskuteční za přísných bezpečnostních opatření a s omezeným počtem účastníků. Informovalo o tom britské ministerstvo obrany na svém Twitteru s tím, že akce se neuskuteční především v ruských regionech poblíž ukrajinských hranic.

Za hlavní důvod těchto opatření označil Kreml hrozbu možného terorismu ze strany proukrajinských sil. Exilový novinář Dmitrij Kolezev však uvedl, že důvodem by mohl být strach Kremlu z možného podněcování odporu k ruské invazi na Ukrajinu, kdyby se pochodu zúčastnili lidé s fotografiemi padlých Rusů na Ukrajině.

Související

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml

President_of_Georgia_Salome_Zourabichvili_in_Brussels,_2019_(cropped)
Zahraniční

Cesta Gruzie do Evropy končí. Máte špatný politický kurz, vzkázal Brusel

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma

lugu-lake-8679121_640
Zahraniční Video

Pozorovatel velryb strávil na moři týdny bez jídla, teď bojuje o život v nemocnici