neděle 8. září 2024

Velká německá cestovka zkrachovala. Stovky Čechů zůstaly v Turecku

Jedna z velkých německých cestovek vyhlásila úpadek a řadu lidí nechala v zahraničí. Jsou mezi nimi i Češi, kteří si zájezd koupili přímo u FTI Touristik nebo přes některou z agentur na tuzemském trhu.

pexels-photo-9141303

V Turecku zůstaly kvůli krachu německé cestovní kanceláře uvězněny stovky Čechů.
Zdroj: Pexels

  • V Turecku zůstaly kvůli krachu německé cestovní kanceláře uvězněny stovky Čechů.
  • Zdroj: Pexels

Zhruba dvě až tři stovky Čechů uvízly podle Asociace českých cestovních kanceláří a agentur v Turecku poté, co na začátku tohoto týdne ohlásila krach jedna z největších německých cestovek FTI Touristik. Ta působila nejen v Německu, ale i v Rakousku a Nizozemsku a pyšnila se dlouholetou tradicí. Dovolenkáři, kteří s ní do zahraničí odletěli, se nyní musí obrátit na německý fond DRSF, který by se měl postarat o jejich přepravu zpět. Na stejnou instituci se s žádostí o kompenzaci mohou obrátit i ti, kteří zájezd už zaplatili, ale ještě nepřišel termín jejich odletu.

FTI Touristik oznámila insolvenci poté, co přišla se zprávou, že počet rezervací nesplnil její očekávání a tím se dostala do finančních problémů. Cestovka se s žádostí o pomoc obrátila i na německou vládu, která však tento krok odmítla.

Jak vyplývá z vyjádření Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, nejsou žádné signály, že by podobné problémy měly hrozit některé z tuzemských společností. Míra rizika úpadku je podle asociace 0,1 procenta.

Autor: Jan Skala

Související

Erdogan Putin
Ekonomika

BRICS se rozširuje. Další zemí, která podala přihlášku, je Turecko

profimedia-0873814863
Zahraniční Video

V Turecku zuří rozsáhlé požáry. Tisíce lidí bylo evakuováno

profimedia-0839898061
Zahraniční

Opozice označila tureckou vládní stranu za teroristy. Poslanci se pak poprali

Pláž v Anguille
Domácí

Pozor na falešnou cestovku! Expert Agency už začíná prošetřovat policie