čtvrtek 2. května 2024

Velikonoční tečka v podobě silného větru. Pustošil zejména Moravu

Na východě republiky řádil silný vítr. Hasiči vyjížděli ke stovkám případů popadaných stromů, sloupů či poškozených střech.

GKD0Ae-XgAAsQCU

Vítr během pondělka působil škody zejména na Moravě.
Zdroj: X

  • Vítr během pondělka působil škody zejména na Moravě.
  • Zdroj: X

Změna počasí, kterou přineslo Velikonoční pondělí a kterou symbolizoval přechod studené frotny, s sebou přinesla také silný vítr. Ten v Čechách začal foukat ještě před polednem a krátce po něm dorazil i na Moravu. Tam poté napáchal největší škody. Více než sto výjezdů během dnešního odpoledne zaznamenali hasiči z Moravskoslezského kraje, když oznámili, že nejhorší situace byla ve Frýdku-Místku, kde vyjížděli šedesátkrát. V drtivé většině případů se jednalo o poškozené střechy, vyvrácené stromy či padlé sloupy elektrického vedení nebo veřejného osvětlení.

Vítr zaměstnal hasiče také ve Zlínském a Olomouckém kraji, kdy škodní události byly takřka totožné jako na severu Moravy. U Mladče na Olomoucku byl pak padajícím stromem přes cyklostezku zraněn cyklista. Ten skončil v péči záchranářů.

Dynamické povětrnostní podmínky by měly vydržet i v dalších dnech, kdy se bude projevovat charakter aprílového počasí. Skoro letní teploty by se měly vrátit o tomto víkendu.

Autor: Jan Skala

Související

44635876005_98bfec0277_b
Domácí

Padaly rekordy, úřadoval i silný vítr. Česko však čeká další změna počasí

jaro -ilustrační foto
Domácí

První květnový víkend místy ochladí vítr a bouřky

Vizualizace nové porodnice v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně
Domácí

Baťova nemocnice se bude pyšnit novou porodnicí

Větrná elektrárna-ilustrační foto
Domácí

Příjemné teploty ochladí v týdnu čerstvý vítr