čtvrtek 19. září 2024

Vedra ohrožují i zaměstnance, někteří dostávají nanuky

Letní vedra ohrožují i zaměstnance na pracovištích. Při lehké fyzické námaze člověk dosahuje stoprocentního výkonu při teplotách do 22 stupňů, od 27 stupňů dochází k poklesu výkonu o 25 procent a při teplotě kolem třicítky už o polovinu.

fyzická práce

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Letní vedra ohrožují i zaměstnance na pracovištích. Při lehké fyzické námaze člověk dosahuje stoprocentního výkonu při teplotách do 22 stupňů, při teplotě od 27 stupňů pak dochází k poklesu výkonu o 25 procent a při teplotě kolem třicítky dosahuje pouhých polovinu původního výkonu.

„Zajistit hygienické podmínky, bezpečnost a ochranu zdraví při práci všem svým zaměstnancům je základní povinností každého zaměstnavatele. Zaměstnanci jsou zařazení do tříd podle druhu vykonávané práce a podle jejich průměrného a celkového energetického výdeje a fyzické zátěže,“ říká Tomáš Pavlíček z pracovního portálu Práce.cz a dodává: „Tyto druhy tříd jsou ale pouze orientační, proto musí zaměstnavatel podle vlastního uvážení zařadit zaměstnance do vhodné a reálně odpovídající kategorie. Podle těchto tříd se pak určuje pitný režim, střídání práce, přestávky nebo případné zkrácení pracovní doby.“

Přílišné horko přináší především nepohodlí. Negativně však také působí na náš zdravotní stav, kdy může dojít až k přehřátí organismu, dehydrataci a vyčerpání. Vnějším projevem dehydratace organismu a přehřátí mohou být křeče, průjmy, bolesti hlavy, ztráta orientace či nekoordinované chování, což může individuálně nastat již při teplotách nad 28 stupňů. Vysoké riziko je pak od 36 stupňů.

V moderních kancelářských a výrobních budovách je řízení teploty díky vzduchotechnice a klimatizačním jednotkám jednodušší. Často ale není snadné se shodnout na ideální teplotě pro všechny zaměstnance, někteří si totiž naopak stěžují na chladné prostředí. Odborníci doporučují nastavit centrální vzduchotechnický systém v letních měsících, tak aby udržoval vnitřní prostředí budovy na 22 stupních a relativní vlhkosti vzduchu kolem 50 procent.

Řada firem se snaží ulehčit život zaměstnancům v extrémních vedrech, a tak jim rozdávají nanuky, chlazené nápoje nebo melouny, případně pro ně mají letní verzi uniforem. Zkracují také pracovní dobu nebo snižují normy.

Související

horko EU
Zahraniční Klimatické změny

Horko loni zabilo přes 47 tisíc Evropanů

horko
Zdraví

Jak přežít v letních vedrech?

cyklista
Světové dny

Den jízdy na kole do práce

Úřad práce ČR
Ekonomika

Roste zájem o rekvalifikační kurzy. Pomáhají získat nové zaměstnání