pátek 18. října 2024

Vedou proti nám válku, bojujeme o budoucnost, blouznil Putin na přehlídce

Ruský vůdce Vladimir Putin vystoupil s projevem na Rudém náměstí v Moskvě. Zkritizoval v něm Západ za podnícení války na Ukrajině, která je vedená proti Rusku.

Putin

Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní vojenské přehlídce u příležitosti Dne vítězství
Zdroj: Twitter

  • Ruský prezident Vladimir Putin na dnešní vojenské přehlídce u příležitosti Dne vítězství
  • Zdroj: Twitter

„Vidíme, jak se ničí pomníky sovětských vojáků, jak se vytváří kult nacismu. Snaží se zničit naši zemi, ale západ zapomněl, kdo porazil nacisty,“ řekl dnes dopoledne ve svém tradičním projevu ruský prezident Vladimir Putin. Pronesl jej při každoroční přehlídce ruské armády na Rudém náměstí v Moskvě, kde se připomíná konec druhé světové války, v Rusku pojmenovaný jako Den vítězství. Stejně jako loni se oslavy odehrávají ve stínu událostí na Ukrajině, která od loňského února čelí ruským útokům. Putin však vinu za válku přičetl západním státům. „Ukrajinci se stali rukojmí státního převratu a ambicí Západu,“ podotkl ruský vůdce. Na výsledcích speciální vojenské operace, jak Putin válku na Ukrajinu nazývá, podle něj závisí budoucnost Ruska.

Letošní přehlídce na Rudém náměstí přihlíží pouze velmi málo zahraničních hostů. Na tribuně se tak objevil jen běloruský prezident Alexandr Lukašenko a několik zástupců postsovětských zemí jako je Kyrgyzstán, Kazachstán, Uzbekistán, Tádžikistán a Arménie. Z lídrů Ruské federace je kromě Putina přítomný i ministr obrany Sergej Šojgu a předseda vlády Michail Mišustin.

Kvůli obavám z útoků ukrajinských dronů Rusové zrušili oslavy Dne vítězství na některých místech, stejně tak se neuskuteční tradiční součást přehlídky, pochod Nesmrtelného pluku, kde se tradičně nosily portréty veteránů druhé světové války.

Autor: Jan Skala

Související

GaJykt9bQAA6CnV
Zahraniční

Rusko testuje připravenost jaderných raket. Je to vzkaz západu, tvrdí Kreml

President_of_Georgia_Salome_Zourabichvili_in_Brussels,_2019_(cropped)
Zahraniční

Cesta Gruzie do Evropy končí. Máte špatný politický kurz, vzkázal Brusel

profimedia-0798841375
Zahraniční

Rutte udělal Zelenskému čáru přes rozpočet. Jeho „plán vítězství“ nepodpoří

53395568171_ee9bde434c_b
Zahraniční

Západu se ukrajinský plán nelíbí. Zelenskyj pro něj hledá podporu doma