pondělí 16. září 2024

Vědomostní soutěže zůstanou olympiádami, potvrdil Bek

Školní vědomostní soutěže budou moci nadále používat označení olympiáda. Dohodlo se na tom Ministerstvo školství s Českým olympijským výborem (ČOV).

Mikuláš Bek.

Mikuláš Bek.
Zdroj: X @MikulasBek

  • Mikuláš Bek.
  • Zdroj: X @MikulasBek

Vědomostní soutěže na školách si mohou ponechat označení „olympiáda“. Shodli se na tom ministr školství Mikuláš Bek a předseda Českého olympijského výboru (ČOV) Jiří Kejval. Vznikne expertní skupina, která vypracuje jasná pravidla pro pořadatele, aby se předešlo sporům ohledně využívání tohoto názvu.

ČOV původně požadoval, aby se název „olympiáda“ nepoužíval u soutěží, které mají komerční partnery. Tento požadavek vycházel ze zákona o ochraně olympijských symbolů. Situace způsobila nejistotu mezi pořadateli, kteří se obávali, že nebudou moci slovo „olympiáda“ použít. Ministr Bek však ujišťuje, že takové obavy nejsou na místě, a věří, že nová spolupráce předejde budoucím problémům.

Školní olympiády jsou nekomerční a zaměřené na vzdělávání, což podle Kejvala vylučuje konflikt se zákonem. Ministerstvo školství plánuje schůzku s organizátory soutěží a chce poskytnout jasný výklad pravidel. Cílem je také získat zpětnou vazbu na podporu soutěží, kterou stát poskytuje.

O vědomostní olympiády je mezi žáky velký zájem. Nejvíce oblíbená je matematická olympiáda, které se loni zúčastnilo 22 tisíc žáků.

Autor: Šimon Mitro

Související

profimedia-0904350154
Krimi

Pelta s Kratochvílovou půjdou do vězení. Soud je uznal vinné už potřetí

457494368_924580679697044_5261537980713772291_n
Domácí

Alianci pro rodinu se nelíbí politikaření ve školách. Je to progresivismus, tvrdí

schoolboy_study_girl_schoolgirl_parta-696422
Domácí

Tisíce korun navíc. Kromě školních pomůcek se prodraží družina i obědy

třída
Domácí Školství

Počet studentů středních škol stoupá, mladších žáků naopak ubývá