pondělí 16. září 2024

Vědci zkoumají Lipno. Cílem je zhodnocení populace candáta

Poslední srpnový týden se lipenská přehrada stane středem pozornosti vědců. Po dobu sedmi dnů budou odborníci detailně sledovat složení rybí populace v největší české vodní nádrži, přičemž jejich hlavním zájmem je stav populace candáta.

candát

Ilustrační foto.
Zdroj: Flickr

  • Ilustrační foto.
  • Zdroj: Flickr

Vědci z Biologického centra Akademie věd ČR společně s Českým rybářským svazem zahájí na konci srpna komplexní průzkum lipenské přehrady. Sedmidenní akce má zhodnotit stav rybí obsádky, přičemž hlavní pozornost bude věnována vývoji populace candáta, klíčové ryby pro sportovní rybolov.

Candát býval pro Lipno charakteristický, ale po roce 2000 jeho populace výrazně poklesla. I když se v posledních letech objevily pozitivní náznaky, jako například lepší potravní základna a rychlejší růst ryb, úlovky candáta zůstávají nízké. To vedlo Český rybářský svaz k zavedení ochranných opatření, jako je zvýšení minimální lovné míry na 50 centimetrů.

Výzkum má za cíl dlouhodobě sledovat komplexní ekosystém nádrže. Vědci budou analyzovat vlivy od řas a bezobratlých po různé druhy ryb. Tým dvaceti odborníků pokryje celou plochu přehrady od přítoku až k hrázi a výsledky poslouží k návrhům pro správné hospodaření s rybami na Lipně, včetně úprav rybolovných pravidel a doporučení pro vysazování ryb.

Průzkum se však nezaměří pouze na candáta. Vědci plánují komplexní analýzu celkové rybí obsádky a potravní základny podle evropských norem. Výzkum tak poskytne detailní pohled na stav přehrady, což ocení nejen rybáři, ale i ochránci přírody.

Autor: Šimon Mitro

Související

GXl3cGHXAAEH7Pj
Domácí

Ostrava zažívá pohromu. Po protržení hráze hasiči evakuovali už desítky lidí

GXi_It9a0AAZ8t2
Zahraniční

Vláda odstřihne celý Ekvádor od elektřiny. Blackout potrvá osm hodin

Vyhlídka u Tetína
Cestování

Češi se vrací k podzimním dovoleným doma

GXg6bgtXgAAiS71
Zahraniční

Povodně neřádí jen v Česku. Přehrady přetékají i na jihu Polska