Odborníci z Edinburghu o novém tuku tvrdí, že obsahuje až o 80 procent méně nasycených mastných kyselin a o 30 procent méně kalorií. Nová látka nazvaná Palm-alt se vyrábí z přírodních surovin a obsahuje len, přírodní vlákninu a řepkový olej. Kromě toho, že by měla být zdravější, je až o 70 procent šetrnější k životnímu prostředí.
Současně nejpoužívanějším olejem na světě je palmový olej. Z něj se vyrábí téměř polovina potravin obsahujících tuk a velká část kosmetických produktů. Obrovská poptávka po levném palmovém oleji odlesňuje obrovské plochy v oblasti rovníku a vznikají tam místa pro pěstování palem. Kácením a vypalováním lesů trpí velké množství druhů zvířat, třeba orangutani, sloni či tygři. Nejvíce postižené jsou Malajsie a Indonésie, odkud pochází až 85 procent stromů pro výrobu palmového tuku.